DCSIMG

 

Gevangenisstraf voor in Suriname gepleegde doodslag

Den Haag ,

Pagina-inhoud

Het Haagse hof heeft op 30 november 2012 een man veroordeeld voor doodslag op zijn vader. Het delict is in 1993 te Paramaribo gepleegd. Het hof heeft de man een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd.

De man is voor dit delict indertijd in Suriname veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaren. Na hiervan vrijwel een jaar uitgezeten te hebben, is het hem gelukt om te ontsnappen en naar Nederland terug te keren. Als Nederlander kan hij niet worden uitgeleverd aan Suriname. Deze zaak is na jarenlange vergetelheid pas weer opgerakeld, doordat Peter R. de Vries daar in een televisie-uitzending in 2007 de aandacht op vestigde.

Het hof acht het openbaar ministerie ontvankelijk in de strafvervolging van de man. Omdat hij Nederlander is, kan Nederland hem berechten voor het indertijd in Suriname gepleegde feit. Dat het feit al zo oud is, vormt daarvoor geen beletsel. Het is wel van belang voor de strafmaat.

Na een ruzie in de auto, waarbij de zoon zijn vader diens pistool afhandig had weten te maken, zijn vader en zoon uitgestapt. De zoon heeft zijn vader toen vanaf een korte afstand doodgeschoten. Het hof acht niet aannemelijk dat het pistool dat de man in zijn hand had tijdens een worsteling per ongeluk is afgegaan. Evenmin was sprake van noodweer of voorbedachten raad.

Evenals de rechtbank acht het hof doodslag bewezen. Het hof komt tot een beduidend lagere straf dan de rechtbank, met name omdat het hof de persoonlijke omstandigheden zwaarder laat wegen. Duidelijk is dat de man zwaar heeft geleden onder het feit zelf en de mogelijke strafvervolging  die hem al zo lang als een zwaard van Damocles boven het hoofd hing. Dit heeft zijn gezondheid aangetast. Het hof komt daarom tot een gevangenisstraf van 5 jaren in plaats van de eerder opgelegde 8 jaren.

Uitspraken: BY4658