DCSIMG

 
loading readspeaker...

Veelgestelde vragen 

Zie voor vragen over de rechtspraak in het algemeen de algemene veelgestelde vragen.

Algemene vragen

Is er parkeergelegenheid bij het Gerechtshof Den Haag?

Het Paleis van Justitie heeft geen eigen parkeergelegenheid voor bezoekers. Bezoekers dienen te parkeren in een parkeergarage of in de straten in de omgeving:

  • Parkeergarage Den Haag CS-New Babylon (Prinses Irenestraat 1) ligt naast het Centraal Station en op ongeveer 5 minuten lopen van het Paleis van Justitie.
  • Er kan tegen betaling in de straten in de omgeving van het Paleis van Justitie (Theresiastraat en zijstraten) geparkeerd worden. De maximum parkeerduur is 2 uur. In de zijstraten van de Theresiastraat geldt het betaald parkeren tot 14.00 uur.
  • Direct naast het Paleis van Justitie, in de Theresiastraat, bevinden zich vier invalidenparkeerplaatsen. 
  • Zie www.centrumparkeren.nl voor informatie over parkeren en parkeergarages in Den Haag
Geldt er in het Paleis van Justitie legitimatieplicht?
Ja. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, ook als u alleen het personeelsgebied bezoekt.
Zijn er ruimtes in het gerechtsgebouw waar ik met mijn advocaat kan overleggen?
In het Paleis van Justitie zijn ruimtes waar u kunt overleggen met uw advocaat. Om gebruik te maken van dergelijke ruimtes kan uw advocaat een verzoek indienen bij de bode.
Zijn er in het gerechtsgebouw ruimtes waar ik mag roken?
Nee, in het hele Paleis van Justitie geldt een rookverbod.
Mag er in het Paleis van Justitie gefilmd of gefotografeerd worden? Mogen er audio-opnamen worden gemaakt?
In het Paleis van Justitie is het niet toegestaan om te filmen, foto's of geluidsopnamen te maken tenzij hier toestemming is voor verleend door de afdeling communicatie van het Gerechtshof Den Haag. Voor toestemming kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie en (pers)voorlichting.
Kan ik een zitting van het Gerechtshof Den Haag bijwonen?
Het gerechtsgebouw, ook wel Paleis van Justitie genoemd, is een openbaar gebouw. De zittingen die hier plaatsvinden zijn dan ook voor publiek toegankelijk. Uitzonderingen zijn familie- en belastingzaken en strafzaken met minderjarigen. Dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar een zitting mag en kan bijwonen. Jongeren (onder de 18) mogen dit alleen onder begeleiding van een volwassene. U hoeft zich in principe niet van te voren aan te melden om een zitting bij te wonen.
Bij de informatiebalie op de begane grond kunt u navragen in welke zaal een zitting gehouden wordt. Bij de zittingszalen zijn bodebalies, waar u zich kunt melden voor het bijwonen van de zitting.
Kan ik met een groep een bezoek afleggen bij het Gerechtshof Den Haag?
Wanneer u met een grote groep (bijvoorbeeld 20 personen) een zitting van het hof wilt bijwonen, dient u dit van te voren te melden bij de afdeling communicatie en (pers)voorlichting.
Mag ik mensen meenemen in de rechtszaal wanneer ik ter zitting moet verschijnen?
In principe zijn alle zittingen toegankelijk voor publiek, u kunt dus mensen meenemen naar de rechtszaal. Zij moeten plaatsnemen op de publieke tribune. Bij familie- en belastingzaken en strafzaken met minderjarigen worden alleen de direct belanghebbenden in de zaal toegelaten. Meer informatie vindt u op de pagina bijwonen zittingen.
Kan ik bij het Gerechtshof Den Haag terecht voor juridisch advies?
Nee. Voor gratis juridisch advies kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Dit loket is er voor iedere rechtzoekende en verwijst u zo nodig naar een advocaat of een andere instantie die (juridische) bijstand verleent. In Den Haag is het Juridisch Loket gevestigd aan Herengracht 7. Telefoon: 0900-8020 (10 eurocent per minuut).
Meer informatie: www.juridischloket.nl. Lees meer over het krijgen van juridisch advies.
Ik heb een vraag over mijn rechtszaak. Wie kan ik hiervoor benaderen?
Advocaten, verdachten en slachtoffers die een vraag hebben over hun (lopende) zaak / zaken kunnen terecht bij de griffie (administratie) van het Gerechtshof Den Haag.
Ik heb een klacht over het Gerechtshof Den Haag. Waar kan ik terecht?
Het Gerechtshof Den Haag heeft een klachtenregeling. Bent u ontevreden over de gang van zaken binnen het gerechtshof? Dan kunt u een klacht indienen.
Waar kan ik meer informatie vinden over vacatures bij de rechtspraak?
In de vacaturebank Rechtspraak vindt u alle functies die nu openstaan binnen de gehele rechtspraak.
Waar kan ik terecht met vragen over (wetenschappelijk) onderzoek?
De Raad voor de rechtspraak behandelt de verzoeken tot medewerking aan een wetenschappelijk onderzoek.
Mijn vraag staat er niet bij
Vragen over de rechtspraak in Nederland zijn ook te vinden in het algemene overzicht van veelgestelde vragen
 
Een vraag specifiek gericht op het Gerechtshof Den Haag kunt u stellen via het algemene mailadres: info.gerechtshofsgravenhage@rechtspraak.nl. Let op! Dit mailadres is alleen bestemd voor algemene vragen over het hof. U kunt via dit mailadres geen juridisch advies krijgen of corresponderen over uw zaak.

Heeft u vragen over wetgeving of andere justitie-onderwerpen dan kunt u terecht op de site van www.justitie.nl. Voor vragen over boetes of over het openbaar ministerie verwijzen wij u naar www.om.nl.