DCSIMG

 

"Ik heb de leukste baan van de rechtbank"

Pagina-inhoud

Tekst: Evita Westfa/Fotografie: De Beeldredaktie

Paul van Daalen, communicatiemedewerker

Jolanda de Groot (47) is gerechtsbode bij de rechtbank Dordrecht. Zij woont met man en drie kinderen in Ridderkerk. In haar vrije tijd maakt Jolanda lange wandelingen met 'monsieur Spike', haar Franse buldog. Lezen doet zij om tot rust te komen.

Wat zijn de reacties als je op een verjaardag vertelt dat je bij de rechtbank werkt?

"Mensen vinden het over het algemeen heel spannend. Ze denken dat ik de hele dag tussen de criminelen doorbreng. 'Gelukkig niet', zeg ik dan. Ik heb met allerlei soorten mensen te maken, dat vind ik nu juist zo leuk."

Nog andere geluiden?

"Ik krijg ook wel vragen over het verloop van bepaalde zaken. Sommige mensen denken dat je als gerechtsbode overal van op de hoogte bent!"

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?

"Hiervoor werkte ik bij een lingeriezaak op Zuidplein in Rotterdam. Daar was ik na 10 jaar helemaal klaar mee. Mijn vriendin werkte als gerechtsbode bij de rechtbank Amsterdam. Dat leek mij altijd al een hele leuke baan, dus toen zij mij vier jaar geleden wees op een vacature heb ik gelijk gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Ik had een Mavodiploma en een rijbewijs en door het volgen van interne modules leerde ik meer over het recht."

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

"Eigenlijk is élke dag mijn ideale werkdag. Geen dag is hier hetzelfde. Het ene moment zit ik bij de receptie om bezoekers te ontvangen of door te verwijzen, het volgende moment loop ik een postronde. Bij een rechtszitting zorg ik ervoor dat die rustig verloopt en als er slachtoffers aanwezig zijn neem ik die apart en bied ik ze een bak koffie aan om ze op hun gemak te stellen."

Lig je wel eens wakker van je werk?

"Nee, daar heb ik geen last van. Als ik ergens mee zit – de naweeën van een vervelende zitting bijvoorbeeld - dan kan ik altijd bij mijn collega's terecht. Bijvoorbeeld zittingen waarbij kinderen het slachtoffer zijn. Daar praat ik dan over en dan ben ik het ook kwijt. Toen ik net begon, had ik het wel vaker moeilijk, dacht ook dat ik niet geschikt was voor dit werk. Maar ik heb gemerkt dat als je wat langer meedraait, je daar beter mee kunt omgaan."

Wat is het leukste dat je in je werk hebt meegemaakt?

"Dat iedereen die bij ons komt, met respect wordt behandeld, ook al gaat het om een boefje. Maar eigenlijk vind ik alles leuk aan mijn werk. Mijn collega's hebben allemaal verschillende persoonlijkheden maar het klikt tussen ons en de sfeer is goed. We kunnen altijd op elkaar rekenen. Ook met de medewerkers van de rechtbank heb ik veel contact. Dit is een vrij kleine rechtbank en ik schat in dat ik 80 procent van de mensen die hier rondlopen, wel ken. Ik heb de leukste baan van de rechtbank!"

 

Geef uw reactie op deze pagina
De informatie heeft mij geholpen
De informatie is te begrijpen
De pagina bevat foutieve informatie
De pagina bevat een of meer links die niet werken
Er is een technisch probleem
Iets anders (zie onder)
Opmerking / toelichting
Wilt u een reactie ontvangen?
Privacyverklaring