DCSIMG

 

“Ik vind het leuk om uit te leggen hoe een vonnis ontstaat”

Pagina-inhoud

Tekst: Evita Westfa/Fotografie: Marie Cécile Thijs

Leonie Kroon, griffierLeonie Kroon (29) werkt ruim 3 jaar als griffier bij de rechtbank Amsterdam. Zij woont samen met haar vriend in dezelfde stad. In haar vrije tijd is Leonie fervent lezer en sport zij met plezier maar vooral omdat ‘het moet’.

Wat zijn de reacties als je op een verjaardag vertelt dat je griffier bent?

"Soms begrijpen mensen mijn werk niet. ‘Wel een beetje jammer van je opleiding’ of ‘Is dat niet saai?’, zeggen ze dan. Dat komt denk ik door TV-series waarin de griffier nooit iets zegt en alleen maar typend te zien is. Ik leg dan uit dat ik geen typmiep ben die alleen maar zit te notuleren. De voorbereiding van een zitting en het schrijven van het conceptvonnis doe ik ook.”

Nog andere geluiden?

“Mensen beginnen ook vaak over rechtszaken die ze uit de media kennen. Ze snappen bijvoorbeeld niet waarom iemand is vrijgesproken of ze vinden een straf te laag. Ik vind het leuk om ze uit te leggen hoe de rechter tot een uitspraak komt.”

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?

“Ik wilde in eerste instantie rechter worden, maar ik kwam daarvoor niet in aanmerking. Toen dacht ik aan de functie van griffier. Als griffier ben je niet eindverantwoordelijk, maar je drukt wel je stempel op het verloop van een zaak. Van vriendinnen die al griffier waren, hoorde ik al dat het werk heel leuk was. Toen heb ik gesolliciteerd en ben ik aangenomen.”

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

“Dan heb ik het zo druk dat de tijd vliegt. Bijvoorbeeld eerst een zitting, daarna overleg met de rechter over de uitspraak, vervolgens schrijven aan het conceptvonnis en tussendoor vragen beantwoord van advocaten. Het overleg met de rechter vind ik een van de leukste dingen van mijn werk. Het duurt soms wel lang voordat we tot een beslissing komen en dan ben ik pas ’s avonds laat thuis. Als ik klaar ben met het conceptvonnis gaat het naar de rechter die er nog eens goed naar kijkt en als het nodig is de tekst aanpast.

Lig je wel eens wakker van je werk?

“Nee nooit. Van mijn werk heb ik gelukkig geen slapeloze nachten.”

Wat is het leukste dat je in je werk hebt meegemaakt?

“Ik was erg blij toen ik klaar was met de opleiding voor griffier en werd bevorderd. Tijdens de opleiding word je regelmatig op de vingers gekeken. Als je die tot een goed einde brengt, mag je zelfstandig aan de slag. Ook leuk aan mijn werk vind ik mijn collega’s. Wij zijn bijna allemaal van dezelfde leeftijd en we gaan regelmatig samen stappen en borrelen."

 

Geef uw reactie op deze pagina
De informatie heeft mij geholpen
De informatie is te begrijpen
De pagina bevat foutieve informatie
De pagina bevat een of meer links die niet werken
Er is een technisch probleem
Iets anders (zie onder)
Opmerking / toelichting
Wilt u een reactie ontvangen?
Privacyverklaring