DCSIMG

 

"Juist als het heel druk is moet je rustig blijven en overzicht houden"

Pagina-inhoud

Tekst: Evita Westfa/Fotografie: Marie Cécile Thijs

Paul van Daalen, communicatiemedewerker

Paul van Daalen (30) is senior medewerker communicatie bij de Rechtbank Utrecht. In deze donkere dagen pakt hij meestal de trein, maar de rest van het jaar legt hij de 24 kilometer van zijn woonplaats Amersfoort naar zijn werk regelmatig op de fiets af. Als volhardende wielrenner bedwong Paul deze zomer zelfs de beruchte Mont Ventoux. Rustig blijven en overzicht houden, dat is het motto van deze stressbestendige fietsfanaat die zich in zijn werk niet snel van zijn stuk laat brengen.

Wat zijn de reacties als je op een verjaardag vertelt dat je bij de rechtbank werkt?

"De meest gestelde vraag is of ik nog spannende zaken heb gehad. Of ze willen weten hoe het er eigenlijk aan toegaat bij een rechtszaak. Ik vraag dan altijd of ze wel eens bij een zitting zijn geweest. Meestal geven ze dan schoorvoetend toe dat ze dat eigenlijk eens zouden moeten doen, maar dat het er nog niet van gekomen is. 'Kom gerust eens een keer langs. Dan kun je met eigen ogen zien dat rechters geen grijze oude mannetjes zijn die de ene na de andere zaak afhameren,' zeg ik dan."

Nog andere geluiden?

"Ja, dat we softe rechtspraak hebben waar je wegkomt met een taakstraf voor verkrachting. Een beeld dat niet aansluit bij de werkelijkheid. Men heeft geen idee hoe het werkt. Ik vertel dan hoe het echt zit."

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?

"Ik heb rechten gestudeerd, gecombineerd met journalistiek. Na mijn studie heb ik een paar jaar bij een persbureau in Groningen gewerkt. Daar deed ik onder meer verslaggeving voor het ANP. Uiteindelijk ging de vluchtigheid van het journalistieke werk mij tegenstaan. Ik wilde meer diepgang, dus was ik heel blij toen ik werd aangenomen als senior medewerker communicatie bij de rechtbank."

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

"Als ik 's ochtends niet weet wat er 's middags gaat gebeuren. Bijvoorbeeld als ik bezig ben met een grote zaak met veel pers op de stoep en aan de telefoon. Of als het me lukt een ingewikkeld vonnis van tientallen pagina's te vertalen naar een helder persbericht van één A-4tje dat door alle media wordt overgenomen. Daarmee kun je het verschil maken."

Lig je wel eens wakker van je werk?

"Nee. Juist als het heel druk is, moet je rustig blijven en overzicht houden. Voor dit werk moet je wel stressbestendig zijn. Ik denk dan gelijk aan de zaak van Laura Dekker, het zeilmeisje. Dat was een mediaspektakel waar de gehele wereldpers op af kwam. Ik overlegde met de persrechter en de zittingsrechter over de aanpak van de voorlichting. Ook ging het om de vraag of de uitspraak openbaar zou zijn of niet. Een uitspraak in familiezaken wordt normaal gesproken per post verstuurd. Uiteindelijk was de uitspraak live te volgen via RTL en de NOS. Ik heb niet eerder zoveel camera's en microfoons gezien als bij de uitspraak in de zaak van het zeilmeisje. Dat zijn voor een voorlichter wel de krenten in de pap."

Wat is het leukste dat je in je werk hebt meegemaakt?

"Ik vind zoveel leuk, maar voorlichting geven vind ik het allerleukst. De ene keer heb je te maken met een groep onwillige pubers van het ROC, de andere keer sta je de beginselen van de rechtspraak uit te leggen aan een groep hoogopgeleide buitenlanders. Ik vind het leuk om in te spelen op de perceptie en benadering van die verschillende groepen."

Geef uw reactie op deze pagina
De informatie heeft mij geholpen
De informatie is te begrijpen
De pagina bevat foutieve informatie
De pagina bevat een of meer links die niet werken
Er is een technisch probleem
Iets anders (zie onder)
Opmerking / toelichting
Wilt u een reactie ontvangen?
Privacyverklaring