Veelgestelde vragen en antwoorden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBekende rechtszaken > Strafzaak MH17 > Veelgestelde vragen en antwoorden

 Algemeen

>Alles uitklappen

 Planning

>Alles uitklappen
 • Daar is nog niets over te zeggen. Strafzaken in Nederland zijn in principe openbaar. De voorzitter van de rechtbank kan toestemming geven voor het uitzenden van (delen van) de rechtszaak. Meer informatie in de Persrichtlijn.

 • Daar is op dit moment nog niets over te zeggen. Dat hangt af van veel verschillende zaken: bijvoorbeeld van het aantal verdachten, de aard van de verdenking en de wensen van de verdediging.

 • Het proces zal plaatsvinden op een andere locatie dan het Paleis van Justitie in Den Haag, namelijk het Justitieel Complex Schiphol.

 • Er zijn veel nabestaanden, er zal veel media-aandacht zijn en we verwachten veel belangstelling uit binnen en buitenland. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan deze zaak met zo’n grote omvang niet huisvesten, we hebben er de faciliteiten niet voor.

 • Het OM heeft nog geen vervolgingsbeslissing genomen en de zaak is daarom nog niet bij de rechtbank aangebracht. Daarom kunnen we op deze vraag of op andere vragen over het verloop en de inhoud van het proces nog geen antwoord geven.

 • Het OM heeft nog geen vervolgingsbeslissing genomen en de zaak is nog niet bij de rechtbank aangebracht. Toch is er nu al een locatie aangewezen waar de rechtbank Den Haag het proces kan voeren, zodat het proces van start kan gaan als er een vervolgingsbeslissing is genomen.

 • Dat gebeurt vaker. De minister wijst een andere locatie aan als dat noodzakelijk is in verband met de veiligheid of in verband met andere omstandigheden.

 • De rechtbank wil dat zoveel mogelijk mensen die betrokken zijn bij de ramp met vlucht MH17, informatie kunnen vinden over een rechtszaak. Daarom verschaft de rechtbank op deze website informatie in 4 talen: Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.
  De hoofdtaal bij de rechtszaak is Nederlands. Publicatie in het Engels geeft toegang aan een breed internationaal publiek. De ramp met vlucht MH17 gebeurde in Oekraïne. In het gebied waar de wrakstukken en slachtoffers zijn geborgen spreken mensen in grote meerderheid Russisch.
  De zittingen van de rechtbank zijn in het Nederlands. Voor alle deelnemers die geen Nederlands verstaan of spreken, zijn er tolken. De rechters kunnen besluiten dat bij onderdelen van de rechtszaak direct Engels kan worden gesproken, bijvoorbeeld om nabestaanden welkom te heten die geen Nederlands spreken.