Strafzaak MH17

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Strafzaak MH17

Persons suspected of downing flight MH17, will be put on trial in the Netherlands before a Dutch court. This page contains information in Dutch. For information in English, Ukrainian or Russian, please click on one of the links below.

Laatste nieuws

Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp locatie MH17-proces

De minister van Justitie en Veiligheid (JenV) heeft het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen als de locatie voor het eventuele MH17-proces. In september 2017 is door JenV besloten dat, indien het Openbaar Ministerie (OM) een vervolgingsbeslissing neemt, deze rechtszaak zal dienen bij de rechtbank Den Haag. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan deze zaak met zo’n grote omvang niet huisvesten; de juiste faciliteiten zijn hiervoor niet aanwezig.

Video

Toelichting over de locatie van de MH17-zitting door rechtbank Den Haag.

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

Op woensdag 5 juli 2017 werd bekendgemaakt dat de verdachten van het veroorzaken van het neerstorten van de MH17 in Nederland voor de rechter komen. Dit gebeurt op verzoek van de landen die samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT) dat de toedracht van de ramp onderzoekt. De betrokken landen zijn Nederland, België, Maleisië en Australië. Een poging om verdachten te berechten via een VN-tribunaal strandde op 29 juli 2015; Rusland sprak in de VN-Veiligheidsraad een veto uit.

De opsporingsautoriteiten van Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Australië zijn bezig met het strafrechtelijk opsporingsonderzoek. Wanneer dit onderzoek klaar is, is niet bekend. Als het onderzoek klaar is, komt het Nederlandse Openbaar Ministerie met een dagvaarding. Daarin staat precies wie wordt verdacht van welke strafbare feiten.

Wat gebeurde in 2014?

Op 17 juli 2014 stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Volgens het JIT was het toestel geraakt door een luchtdoelraket.

Procedure

  1. Voorbereiding Actieve stap
  2. Regiezitting Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Veelgestelde vragen en antwoorden

 
 
>Alles uitklappen

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak

Communicatie en (pers)voorlichting

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak:
06 21 18 35 87  

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Meer nieuws  Meer nieuws