Strijd met het beleid om oude auto's niet te betrekken in vermogensvaststelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCentrale Raad van Beroep > Nieuws > Strijd met het beleid om oude auto's niet te betrekken in vermogensvaststelling
Utrecht , 23 november 2015

De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak van 18 november 2015 dat met de overgelegde taxatie en de foto’s van de auto’s appellant voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zijn auto’s geen waarde als bedoeld in het door het bestuur gehanteerde beleid vertegenwoordigen.

Het bestuur hanteert als beleid dat een auto van acht jaar of ouder als afgeschreven mag worden beschouwd, tenzij blijkt dat deze nog een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Hierbij wordt als voorbeeld genoemd dat het om een oldtimer of een duur merk gaat. Volgens een ander voorbeeld worden twee auto’s, allebei ouder dan acht jaar en geen bijzondere auto’s, voor wat betreft het bepalen van het vermogen buiten beschouwing gelaten. Vaststaat dat de auto’s van appellant ouder zijn dan acht jaar. Het bestuur heeft in reactie op de taxatie enkel meegedeeld dat het vasthoudt aan de beredeneerde schatting van de waarde op € 6.300,- op basis van gegevens van Autotrack en Marktplaats. Het bestuur heeft echter niet weersproken dat bij deze schatting van de waarde is uitgegaan van een ander bouwjaar, kilometerstand en betere staat van onderhoud dan van de auto’s van appellant. Daarmee staat vast dat de beredeneerde schatting deels is gebaseerd op onjuiste gegevens. Met de door appellant overgelegde taxatie en de foto’s van de auto’s heeft hij voldoende aannemelijk gemaakt dat zijn auto’s geen waarde als bedoeld in het door het bestuur gehanteerde beleid vertegenwoordigen. Een Volkswagen Kever uit 1968 en een Volkswagen Golf uit 1978 behoren niet tot de dure automerken en ook niet tot de categorie oldtimers die, ongeacht de staat van onderhoud, een hoge waarde vertegenwoordigen. Dit betekent dat het bestuur de auto’s ten onrechte bij de vermogensvaststelling heeft meegenomen.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
 
Dit is een nieuwsbericht op basis van de genoemde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Bij verschil tussen dit nieuwsbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten