ACM moet methodebesluit landelijk gasnet (GTS) aanpassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > ACM moet methodebesluit landelijk gasnet (GTS) aanpassen
Den Haag, 05 maart 2015

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag een tussenuitspraak in het beroep van de landelijk netbeheerder gas (Gasunie Transport Services) tegen het methodebesluit gas 1 januari 2014 tot en met 31 december 2016 en het daarop gebaseerde x-factorbesluit voor dezelfde periode van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Met het methodebesluit bepaalt ACM de methode tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering (de x-factor), de methode tot vaststelling van de kwaliteitsterm (de q-factor) en de methode tot vaststelling van het rekenvolume van elke tariefdrager van elke dienst waarvoor een tarief wordt vastgesteld (rekenvolumina). In het x-factorbesluit zijn de uitgangspunten voor bevordering van doelmatige bedrijfsvoering die in het methodebesluit staan, geconcretiseerd. Op basis van dit besluit worden de tarieven vastgesteld. Er is voor de komende reguleringsperiode geen q-factor vastgesteld.

Het beroep van GTS met betrekking tot de toepassing van de dynamische efficiëntieparameter voor de periode 2014-2016 op de periode 2010-2013 slaagt. Het College zal het x-factor-besluit in zoverre vernietigen.

Daarnaast heeft het methodebesluit twee herstelbare gebreken, namelijk de onderbouwing van de keuze om geen rentevergoeding in de WACC op te nemen voor de kosten van vreemd vermogen en de gebrekkige motivering van de keuze voor twee business cycles bij de bepaling van de dynamische efficiëntie van GTS.
Het College zal ACM opdragen om deze gebreken te herstellen.
 
De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 070 381 3934 of 070 381 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten