Archief Commissie Scheltema valt deels onder geheimhoudingsplicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Archief Commissie Scheltema valt deels onder geheimhoudingsplicht
Den Haag, 25 juni 2015

RTL heeft de minister van Financiën gevraagd om openbaarmaking van het dossier van de commissie Scheltema, die onderzoek heeft gedaan naar de ondergang van DSB-bank en de rol van de toezichthouders DNB en AFM. De minister heeft dit verzoek geweigerd.

De rechtbank Rotterdam heeft op 27 maart 2014 (ECLI:NL:RBROT:2014:6139) geoordeeld dat de minister onvoldoende inzicht heeft gegeven in de samenstelling van het archief en onvoldoende duidelijk heeft gemaakt op welke weigeringsgronden hij zich precies beroept.

De minister is in hoger beroep gekomen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Volgens de minister valt het hele archief van de commissie Scheltema onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en mag het daarom niet openbaar gemaakt worden.
Het CBb is het met de rechtbank eens dat alleen een deel van het archief onder de geheimhoudingsplicht van de Wft valt.

Het CBb verwerpt het hoger beroep van de minister en bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Dit betekent dat de minister alsnog binnen vier weken een volledige inventarislijst van het archief moet geven en duidelijk moet maken per document waarom hij openbaarmaking op grond van de Wft dan wel onder verwijzing naar de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) weigert. Tegen die beslissing kan RTL weer in beroep als zij het er niet mee eens is.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 070 381 3934 of 070 381 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten