Laden...

Beleggingsbeleid GSFS terecht aan banden gelegd door DNB

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Beleggingsbeleid GSFS terecht aan banden gelegd door DNB
Den Haag, 15 november 2016

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt vandaag in hoger beroep dat De Nederlandsche Bank (DNB) een aanwijzing mocht geven met betrekking tot het beleggingsbeleid van GSFS Pensionfund (GSFS). GSFS is het pensioenfonds van de werknemers van GSFS Asset Management B.V. (GSFS AM). Het CBb bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

DNB gaf de aanwijzing omdat zij het beleggingsbeleid van GSFS in strijd achtte met de Pensioenwet (Pw).

Het CBb is eveneens van oordeel dat dit beleid niet strookt met de Pw. De beleggings-activiteiten van GSFS bestonden alleen uit dividendarbitrage. Hierbij was het rendement afhankelijk van de teruggave van dividendbelasting. De aankoop van de hiervoor benodigde grote hoeveelheden aandelen werd niet gefinancierd uit de ingelegde pensioenpremies, maar met leningen en de verkoop van derivaten. De omvang van het aldus belegde vermogen overschreed de omvang van de pensioenreserve velen malen. De opbrengst van de dividendarbitrage ging grotendeels niet naar GSFS maar naar GSFS AM en één van haar zustervennootschappen.

Door op deze manier te beleggen gedroeg GSFS zich volgens het CBb niet als pensioenfonds maar als ondernemer. Dat is niet toegestaan, omdat een pensioenfonds zich alleen mag bezighouden met bepaalde kernactiviteiten, zoals het beleggen en beheren van de pensioenreserve. Ook omdat de beleggingsstrategie van GSFS vanuit fiscaal oogpunt grote risico’s oplevert voor de pensioendeelnemers, handelt GSFS volgens het CBb in strijd met de Pw.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken