Boetes voor zilveruienkartel terecht opgelegd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Boetes voor zilveruienkartel terecht opgelegd
Den Haag, 24 maart 2016

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak over de aan telers en verwerkers van zilveruien (zilveruienproducenten) oplegde boetes.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vormden de zilveruienproducenten van 1998 tot en met 2010 een kartel. Zij limiteerden het in te zaaien land, wisselden verkoop-prijzen uit en kochten gezamenlijk bedrijfsmiddelen op met als doel concurrenten het toetreden tot de markt te belemmeren. De rechtbank liet de boetes in stand.

Het CBb bevestigt de rechtbankuitspraken. ACM heeft bewezen dat de bewuste afspraken zijn gemaakt tussen deze zilveruienproducenten. Het gaat om één voortdurende overtreding van het kartelverbod, omdat die afspraken hetzelfde doel hadden: het beperken of controleren van de productie van zilveruien om de markt te stabiliseren en een hogere prijs voor zilveruien te realiseren. Van verjaring is daarom geen sprake. De hoogte van de boetes hangt af van de betrokken omzet en daarbij telt ook de omzet mee die elders in de Europese Unie is behaald.

Deze uitspraken zijn definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak.
De volledige uitspraken zijn via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Boetes voor zilveruienkartel terecht opgelegd

Meest gelezen berichten