CBb: NZa moet GGZ-tarieven opnieuw vaststellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb: NZa moet GGZ-tarieven opnieuw vaststellen
Den Haag, 14 juli 2016

Vandaag verklaart het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de beroepen van zorgverzekeraars tegen de tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg gegrond.

Onderzoeksmethode

Het gaat om de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor 2014 en 2015 vaststelde op basis van een kostprijsonderzoek. Om dat onderzoek representatief te laten zijn was vooraf gekozen voor een methode waarbij de landelijke prijzen werden berekend aan de hand van een gewogen gemiddelde uit de steekproeven onder vier groepen zorgaanbieders.

Tarieven opnieuw vaststellen

Toen uit het onderzoek een onverwachte prijsverhoging van 18,9% bleek, paste NZa de berekeningswijze en de onderzoeksopzet achteraf aan om zo tot lagere uitkomsten te komen. Naar het oordeel van het CBb maakte NZa daarbij fouten, die de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten aantasten. Bovendien moet de onderzoeksmethode voorafgaand aan het kostprijsonderzoek worden bepaald, en niet na afloop als de uitkomst van het onderzoek bekend is en die uitkomst NZa minder goed bevalt. NZa zal de tarieven opnieuw moeten vaststellen.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten