CBb: kritiek van Wakker Dier op onderzoek terecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb: kritiek van Wakker Dier op onderzoek terecht
Den Haag, 29 juni 2016

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een besluit van de staatssecretaris om niet handhavend op te treden tegen een aantal zogenaamde broederijen (bedrijven waar kippeneieren worden uitgebroed en waarvandaan kuikens worden geleverd aan leghen- of vleeskuikenbedrijven) vernietigd.

72 uur

Kuikens op deze broederijen krijgen geen voer of drinkwater. Volgens de staatssecretaris, die zich baseert op onderzoek van de Universiteit Wageningen, kunnen kuikens nadat ze uit het ei zijn gekomen tot 72 uur teren op reserves in de dooierzak. Wakker Dier erkent dat de dooierzak reserves bevat, maar meent dat dit onvoldoende is om 72 uur te overbruggen. Wakker Dier vroeg de staatssecretaris daarom de broederijen te verplichten om voer en water te geven aan hun kuikens. Omdat de staatsecretaris dat weigerde, startte Wakker Dier een procedure bij het CBb.

Nader onderzoek

Het CBb vernietigt de weigering om handhavend op te treden. De staatssecretaris moet de Wageningse onderzoekers confronteren met de kritiek van Wakker Dier op hun onderzoek. Bovendien moet hij nader onderzoek doen bij de broederijen.
De staatssecretaris moet een nieuw besluit nemen.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten