Laden...

CBb vernietigt boetes executieveilingenkartel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb vernietigt boetes executieveilingenkartel
Den Haag, 03 juli 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag in hoger beroep uitspraak over boetes vanwege kartelvorming bij executieveilingen.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vormden tientallen onroerendgoedhandelaren in de periode 2000-2009 een kartel bij (gedwongen) huizenveilingen. Zij opereerden in wisselend samengestelde groepen, die in de opbodfase van de veiling (de inzetfase) niet tegen elkaar op hoefden te bieden, en bij het afmijnen het pand goedkoop kochten. In veel gevallen werd het pand direct na afloop van de veiling binnen de groep handelaren doorverkocht in een ‘naveiling’, waarbij de handelaren het prijsverschil deelden. ACM legde boetes op variërend van 1.000 euro tot 383.000 euro.

Volgens de rechtbank Rotterdam legde ACM de boetes terecht op, al verlaagde zij de boetes wel met 10 procent. De 61 handelaren die hoger beroep instelden, omdat zij het niet eens waren met de boetes, krijgen van het CBb gelijk.

ACM merkt alle veilingen tezamen aan als één voortdurende overtreding. Als onderdeel daarvan moet ACM bewijzen dat de handelaren steeds met hetzelfde doel samenwerkten, en daar is zij niet in geslaagd. Hoewel uit het dossier blijkt dat bij een aantal veilingen door handelaren is samengewerkt om de prijsvorming te frustreren, bewijst dat niet dat de handelaren bij alle 2.328 veilingen met dat doel samenwerkten. Voor de meeste van deze veilingen is alleen bewijs geleverd voor samenwerking in de inzetfase, en die samenwerking kan ook andere redenen hebben dan concurrentievervalsing.

Het CBb schrapt de boetes en geeft ACM geen tweede kans voor bewijslevering. Het gaat om een fundamenteel bewijstekort en ACM heeft geen gebruik gemaakt van eerdere kansen die zij heeft gehad om het bewijs aan te vullen. Nader onderzoek zou bovendien aanzienlijke tijd kosten en de procedure heeft al lang geduurd.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken