Laden...

Cover pricing terecht beboet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Cover pricing terecht beboet
Den Haag, 12 oktober 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak op het hoger beroep van twee Rotterdamse slopersbedrijven. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboette deze bedrijven wegens “cover pricing” (prijslenen).

Prijslenen gebeurt soms door bedrijven die door een opdrachtgever uitgenodigd zijn om in te schrijven op een project. Afzien van inschrijving houdt het risico in dat de opdrachtgever het slopersbedrijf in de toekomst niet meer uitnodigt. Om dat te voorkomen wisselen de bedrijven heimelijk hun inschrijfprijs uit. Het slopersbedrijf dat de opdracht niet wil verwerven, maar wel bij de opdrachtgever in beeld wil blijven voor toekomstige projecten, kan door het prijslenen een offerte uitbrengen met een hogere prijs dan zijn concurrent. Hij weet dan zeker dat hij de opdracht niet krijgt.

Het CBb is het met ACM en de rechtbank Rotterdam eens dat prijslenen de concurrentie aantast en tot prijsopdrijving kan leiden. De overtreding beoordeelt het CBb als iets minder ernstig dan ACM. Het CBb matigt daarom de boetes verder dan de rechtbank al had gedaan.Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken