Geen tweede stamboek voor Gelderse paard

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Geen tweede stamboek voor Gelderse paard
Den Haag, 21 juli 2015

De staatssecretaris van Economische Zaken weigert terecht de vereniging Klassiek Paarden Stamboek (KPST) te erkennen als instelling voor het bijhouden van een moederstamboek voor Gelderse paarden. Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag heeft gedaan.

De Europese Unie kent een systeem waarbij paarden ingeschreven worden in stamboeken, die worden bijgehouden door officieel erkende organisaties. Voor ieder paardenras kan slechts één moederstamboek bestaan en voor het bijhouden van het stamboek voor Gelderse paarden heeft de Koninklijke vereniging Warmbloed Paardenstamboek (KWPN) op 27 april 2012 de erkenning gekregen. Verweerder kan om die reden die erkenning niet ook aan appellante verlenen. 
 
Eerder vernietigde het CBb in zijn uitspraak op 9 april 2014 (ECLI:NL:CBB:2014:141) het besluit waarbij de staatssecretaris een andere afwijzingsgrond hanteerde. Inmiddels is het de staatssecretaris duidelijk dat de aanvraag ziet op het moederstamboek voor Gelderse paarden. Hij heeft terecht op die grond de aanvraag afgewezen. Het is aan KWPN, als erkend moederstamboek voor Gelderse paarden, om dit paardenras te definiëren.
 
De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Tel. 070 381 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten