Geen verbod voor verkoop niet-officiële reisbladen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Geen verbod voor verkoop niet-officiële reisbladen
Den Haag, 29 juni 2016

Voor ongeregeld busvervoer, bijvoorbeeld van een groep toeristen naar een vakantie-bestemming, is een reisblad nodig, waarop de vervoerder voor elke reis de bestemming, de route en het aantal passagiers invult. Dat staat in de Europese Verordening 1073/2009.

Kiwa is in Nederland de enige instantie die reisbladen mag afgeven. Uitgeverij Werkmappentaxi verkoopt deze echter ook en tegen veel lagere prijzen. Dat is volgens de minister op grond van de Verordening verboden. De minister heeft daarom een last onder dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat aan deze verkoop een einde komt.

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelt vast dat de Verordening en de Wet personenvervoer 2000 geen verbod bevatten om ‘niet officiële’ reisbladen af te geven. Het standpunt van de minister dat het op grond van de Verordening is verboden dat anderen dan Kiwa de reisbladen verkopen is daarom onjuist.

De voorzieningenrechter schorst daarom tijdelijk de last onder dwangsom die aan Uitgeverij Werkmappentaxi was opgelegd vanwege de verkoop van reisbladen. Dit betekent dat deze voorlopig door mag gaan met de verkoop van reisbladen. Dat maakt zijn reisbladen nog geen ‘officiële’ reisbladen. Of de vervoerders deze reisbladen mogen gebruiken is in deze zaak niet aan de orde.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten