ITC Reisclub terecht beboet wegens misleiden consumenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > ITC Reisclub terecht beboet wegens misleiden consumenten
Den Haag, 08 juli 2015

Goltex Vertriebs GmbH organiseert onder de naam “ITC Reisclub” dagtochten. De uitnodigingen voor die tochten roepen een beeld op van een leuk dagje uit met een bus naar een mooie bestemming (met muziek en gratis eten), terwijl in werkelijkheid de hoofdactiviteit bestaat uit verkoopdemonstraties. Bovendien wekte Goltex de indruk dat deelnemers een geschenk zouden ontvangen als zij clublid zouden worden, terwijl in werkelijkheid “het cadeau” afhankelijk was gesteld van een minimumbesteding.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2011 aan Goltex boetes opgelegd van in totaal € 300.000 wegens het misleiden van consumenten over het karakter van de dagtochten en het ontvangen van prijzen en cadeaus.

Bij uitspraak van 23 mei 2013 (ECLI:NL:RBROT:2013:CA0879) heeft de rechtbank Rotterdam de boete iets verlaagd, maar het beroep van Goltex voor het overige verworpen.

In hoger beroep is het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het in grote lijnen eens met het oordeel van de rechtbank. Goltex heeft onder meer aangevoerd dat het bewijs in deze zaak niet geldig was, omdat toezichthouders van ACM anoniem aan enkele dagtochten hebben deelgenomen. Het CBb oordeelt dat het bewijs niet onrechtmatig is verkregen.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak.
De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 070 381 3934 of 070 381 3910.

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten