Kalveren mochten worden gedood

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Kalveren mochten worden gedood
Den Haag, 19 januari 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt vandaag dat de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) terecht besloot enkele honderden vleeskalveren uit de handel te nemen. De NVWA trof deze maatregel nadat in de urine van een aantal kalveren sporen van het verboden geneesmiddel furazolidon waren aangetroffen.

Het CBb oordeelt dat de urinemonsters de aanwezigheid van furazolidon voldoende bewijst. Dat is genoeg reden om de maatregel te treffen; de NVWA hoeft daarvoor niet oorsprong van de besmetting na te gaan en evenmin geldt daarvoor als voorwaarde dat de veehouders het medicijn bewust hebben toegediend. De NVWA is niet verplicht de veehouders compensatie voor de financiële gevolgen van de maatregel te bieden.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten