Klachten tegen curator Eurocommerce terecht afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Klachten tegen curator Eurocommerce terecht afgewezen
Den Haag, 22 november 2017

De accountantskamer wees de klachten tegen de accountant die optrad als curator in het faillissement van vastgoedfonds Eurocommerce terecht af. Dat besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in het door de voormalige directeur van Eurocommerce aangespannen hoger beroep.

Als een accountant optreedt als curator, is daarop het tuchtrecht van toepassing. De klacht van Eurocommerce is echter deels te laat ingediend en voor het overige ongegrond.

Kort nadat enkele banken aangifte tegen haar deden wegens valsheid in geschrift ging Eurocommerce failliet. De accountant was een van de drie curatoren. De curatoren deden uiteindelijk aangifte van bedrieglijke bankbreuk. Volgens de voormalige directeur had de accountant benoeming als curator moeten weigeren vanwege onvoldoende ervaring.

De tuchtrechter ziet daarvoor geen reden. Dat de curator voor zijn werk (onder rechterlijk toezicht) wordt betaald, is geen reden voor een klacht. Het is gebruikelijk dat in een faillissement een boedelkrediet wordt afgesloten en dat is evenmin reden voor een klacht.

De beschuldiging dat de curator onwaarheden heeft gesproken, is ongefundeerd. Dat geldt ook voor andere klachtonderdelen. De kritiek van de voormalige directeur op de jaarrekening 2011 mist bijvoorbeeld iedere grondslag, omdat er niet eens een jaarrekening voor dat jaar is opgesteld.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten