Meelkartelboetes blijven grotendeels in stand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Meelkartelboetes blijven grotendeels in stand
Den Haag, 14 juli 2016

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in de hoger beroepen over de boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgelegd aan elf meelproducenten.

Het kartel

Volgens ACM sloten de meelproducenten een niet-aanvalspact, betaalden zij een concurrerende meelproducent een afkoopsom, en kochten zij een prijsvechter en een meelfabriek op met als doel concurrentie tegen te gaan.

De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank liet de boetes voor vier ondernemingen in stand. Zeven andere ondernemingen kregen van de rechtbank gelijk: zes wegens onvoldoende bewijs van betrokkenheid bij het kartel, één onderneming had boete-immuniteit moeten krijgen vanwege haar medewerking aan het onderzoek. ACM stelde hoger beroep in, net als de vier ondernemingen waarvan de boetes werden gehandhaafd.

Het oordeel van het CBb

De door de rechtbank in stand gelaten boetes laat het CBb voor het grootste deel onaangetast. ACM levert voldoende bewijs dat deze vier ondernemingen bij het kartel waren betrokken. Eén onderneming kreeg een te hoge boete opgelegd, want deze onderneming deed slechts bij één, minder ernstige, overtreding mee.

Ook het hoger beroep van ACM faalt grotendeels. ACM mag boetes opleggen op basis van verklaringen van ondernemingen die bijzondere medewerking verlenen aan ACM (clementieverzoekers), ook wanneer die verklaringen het enige bewijs zijn voor deelname door een onderneming. Die verklaringen moeten dan wel nauwkeurig zijn, overeenstemmen, en geloofwaardig zijn. Voor vijf ondernemingen is onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij het kartel. Voor de zesde onderneming is dat bewijs wel aanwezig en die zaak wijst het CBb terug naar de rechtbank, zodat deze zaak alsnog in twee rechterlijke instanties kan worden beoordeeld.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten