Meldplicht mestvervoerders te zwaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Meldplicht mestvervoerders te zwaar
Den Haag, 12 juli 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de zogenoemde voorafmeldplicht, die de staatssecretaris van Economische Zaken oplegde aan drie mestvervoerders.

Deze meldplicht houdt in dat de mestvervoerders mesttransporten zes maanden lang vooraf moeten melden en is opgelegd, omdat zij vrachten mest met extreem veel stikstof en fosfaat hebben vervoerd. De mestvervoerders spelen een prominente rol in de bemonstering van de mest, en daarom mag de staatssecretaris in zo’n geval ook als zij (zelf) geen overtredingen hebben begaan, de meldplicht opleggen.

De aan deze drie mestvervoerders opgelegde meldplicht beoordeelt het CBb als onevenredig. De meldplicht heeft namelijk ingrijpende gevolgen en vermindert het concurrentievermogen van de mestvervoerder. Hoewel ook bij andere mestvervoerders opmerkelijk hoge waarden waren geconstateerd, is de maatregel maar aan een beperkt aantal vervoerders opgelegd.Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten