NVWA moet opnieuw beslissen over vleesvoorraad Selten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > NVWA moet opnieuw beslissen over vleesvoorraad Selten
Den Haag, 30 januari 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) draagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op binnen 12 weken te beslissen wat er verder moet gebeuren met het vlees van de failliete vleesgroothandel Willy Selten. Het gaat om een grote hoeveelheid begin 2013 in bewaring genomen rundvlees. Een deel daarvan is vermengd met paardenvlees. De curator spande een procedure aan en het CBb doet daarover vandaag uitspraak.

Selten heeft in 2011 en 2012 meer dan 300 ton paardenvlees, al dan niet opgemengd met rundvlees, verwerkt. De administratie van Selten duidt het paardenvlees valselijk aan als rundvlees en maakt daarmee de tracering onmogelijk. NVWA had daarmee genoeg reden om de vleesvoorraad in bewaring te nemen in afwachting van vernietiging of een andere passende maatregel. NVWA heeft niet uitgelegd waarom nog steeds niet is beslist welke maatregelen genomen moeten worden.

Eén van de verwerkte paardenkarkassen bevatte het niet in de voedselketen toegelaten geneesmiddel fenylbutazon. Dat betekent niet dat al het in bewaring genomen vlees onveilig is voor menselijke consumptie. Ook al is niet direct duidelijk in welke partij(en) dit besmette paardenvlees terecht is gekomen, verweerder had dit moeten onderzoeken. De curator bood daarvoor ook de mogelijkheid met zijn plan van aanpak, dat veronderstelt dat het mogelijk is om dit vlees af te zonderen van andere partijen. De curator geeft concreet aan om welke artikelnummers, producten en gewichten het gaat. De NVWA heeft ten onrechte niet gemotiveerd gereageerd op dit voorstel en moet dat binnen 12 weken alsnog doen.

 

 

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten