Subsidie voor “Alternatieve winning mosselzaad” terecht teruggevorderd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Subsidie voor “Alternatieve winning mosselzaad” terecht teruggevorderd
Den Haag, 13 oktober 2016

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de staatssecretaris van Economische Zaken de subsidie voor het project “Alternatieve winning mosselzaad” mocht terugvorderen van Mosselzaad Bedrijf Prins & Dingemanse B.V. (Mosselzaad).

In 2004 kreeg Prins & Dingemanse B.V. een subsidie voor het project “Alternatieve winning mosselzaad”. Deze subsidie is op 30 maart 2007 op naam gezet van Mosselzaad en aan Mosselzaad doorbetaald. Op 8 juli 2008 stelde de minister de subsidie vast op ruim 500.000 euro. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft met haar uitspraak van 8 juli 2009 (ECLI:NL:RVS:2009:BJ1893) geoordeeld dat de subsidie ten onrechte is verleend aan Prins & Dingemanse B.V. Dat was aanleiding om de betaalde subsidie terug te vorderen.
De staatssecretaris vorderde aanvankelijk bij Prins & Dingemanse B.V. het geld terug. Dat slaagde niet, want niet Prins & Dingemanse B.V., maar Mosselzaad, had inmiddels de subsidie ontvangen.

De poging om Mosselzaad tot terugbetaling te verplichten heeft meer succes. Het CBb is van oordeel dat de subsidie onverschuldigd is betaald aan Mosselzaad. Het Europese recht verplicht de staatssecretaris het subsidiebedrag terug te vorderen. Door de uitspraak van 8 juli 2009 is de vordering niet verjaard.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten