Verplichting KPN verkeerd uitgelegd door ACM

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Verplichting KPN verkeerd uitgelegd door ACM
Den Haag, 12 september 2017

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vernietigt vandaag in hoger beroep ten dele de boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2014 aan KPN oplegde. ACM had deze boetes opgelegd omdat KPN verplichtingen uit de Marktanalysebesluiten vaste telefonie uit 2008 en 2012 ten aanzien van de bijkomende faciliteit *21Online niet had nageleefd.

Het marktanalysebesluit uit 2008 verplichtte KPN er zorg voor te dragen dat telecom-aanbieders van aansluitingen op basis van Wholesale Line Rental (WLR-partijen) tenminste dezelfde bijbehorende functionaliteiten kunnen bieden aan hun klanten als de bijbehorende functionaliteiten die KPN zelf levert. Het CBb verwerpt de uitleg van ACM van deze verplichting dat KPN alle faciliteiten die KPN aan zichzelf levert, waaronder *21Online, ook aan de WLR-partijen moet aanbieden.

Het CBb concludeert dat niet vaststaat dat KPN de door ACM onder de werking van het marktanalysebesluit uit 2008 gestelde overtreding heeft begaan. Het CBb schrapt daarom de boetes die daarop betrekking hebben.

Vanaf de inwerkingtreding van het marktanalysebesluit uit 2012 rustte op KPN echter wel de verplichting om de faciliteit *21Online aan de WLR-partijen aan te bieden. ACM mocht voor het niet naleven van deze verplichting dus wel boetes opleggen.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken

Meest gelezen berichten