10 jaar cel voor poging doodslag 88-jarige vrouw en 8 inbraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 10 jaar cel voor poging doodslag 88-jarige vrouw en 8 inbraken
Amsterdam, 06 september 2016

Een 27-jarige man is vandaag tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een poging doodslag op een 88-jarige vrouw bij een woninginbraak, vijf andere inbraken en drie pogingen daartoe. De rechtbank vond de poging tot doodslag niet bewezen en legde 7 jaar gevangenisstraf op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep 9 jaar gevangenisstraf.
Het hof heeft aan een 32-jarige man 8 maanden gevangenisstraf opgelegd voor het medeplegen van de inbraak bij de bejaarde vrouw en heling van sieraden. Deze medeverdachte is vrijgesproken van de andere inbraken.

Zwaar gewond slachtoffer

De verdachte heeft in maart 2014 ‘s nachts ingebroken in de woning van een 88-jarige vrouw in Alkmaar. Hij trof haar in huis aan, heeft haar op de grond geduwd en nadat zij was opgestaan heeft hij haar meermalen in haar gezicht gestompt. De hoogbejaarde vrouw heeft daardoor ernstig hersenletsel opgelopen. De man heeft zich niet om het slachtoffer bekommerd, maar heeft haar woning doorzocht en een sieraad weggenomen. Hij heeft het zwaargewonde slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten. De vrouw moest worden opgenomen in een verpleeghuis en raakte haar zelfstandige leven kwijt. Zij is op 10 oktober 2014 overleden.

Poging doodslag gevolgd door diefstal

Anders dan de rechtbank merkt het hof het door de verdachte gebruikte geweld aan als een poging tot doodslag. Het hof vindt dat hij bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de vrouw aan haar verwondingen zou overlijden, door haar meermalen hard en doelgericht in het gezicht te stompen, waarna zij op de grond is gevallen.

Andere woninginbraken

De verdachte heeft daarnaast in Alkmaar nog 5 woninginbraken gepleegd en drie pogingen daartoe. Hij deed dit bij geselecteerde woningen, waar in 2 gevallen de bewoner sliep terwijl hij in huis was. Naast het wegnemen van goederen heeft de verdachte schade aangericht aan de woningen.

Hogere straf

Het hof legt aan de verdachte een hogere straf op dan de rechtbank en dan door het OM is gevorderd. Het hof acht de poging doodslag bewezen en de opgelegde straf is in overeenstemming met de aard, ernst en hoeveelheid van de feiten die de verdachte heeft gepleegd.

Medeverdachte niet bij de inbraak maar wel medepleger

Het hof merkt de 32-jarige man in diens zaak aan als medepleger bij de inbraak in de woning van de bejaarde vrouw. Hij was er niet bij aanwezig, maar kan volgens het hof wel als medepleger worden aangemerkt. De man had de woning aangewezen aan de 27-jarige verdachte en hem informatie gegeven over de bewoonster. Hij heeft hem ook een breekijzer gegeven.

Vrijspraak medeplegen overige inbraken

De medeverdachte werd verweten dat hij met de verdachte nog acht inbraken of pogingen daartoe heeft gepleegd. Het hof spreekt hem hiervan vrij. Het hof vindt dat er te weinig bewijs is voor betrokkenheid bij deze feiten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten