12 jaar voor betrokkenheid bij moord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 12 jaar voor betrokkenheid bij moord
Amsterdam, 10 mei 2016

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep een 32-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor zijn betrokkenheid bij een moord. Dit heeft het hof vandaag beslist.
Het slachtoffer werd in oktober 2012 bij het Crowne Plaza hotel in Antwerpen door twee mannen doodgeschoten.

SMS

Uit het uitvoerige Belgische en Nederlandse politieonderzoek kwam naar voren dat de schutters door sms-berichten op de hoogte werden gehouden, ook over het moment dat zij konden toeslaan. Het hof oordeelt dat de veroordeelde, die altijd heeft ontkend dat hij iets met de moord te maken had, de berichten verstuurde en zo een essentiële schakel was bij de moord.

Berekenend en meedogenloos

Het hof noemt de wijze, waarop de man om het leven is gebracht, berekenend en meedogenloos. Het hof spreekt van de geschokte rechtsorde, ook omdat de schietpartij op klaarlichte dag bij de entree van het hotel plaatsvond. Dat geen anderen door de vele schoten zijn geraakt, acht het hof een gelukkige omstandigheid die niet aan de veroordeelde te danken is geweest.

Straf

Het OM vroeg 18 jaar cel voor het medeplegen van de moord. Het hof oordeelt dat de veroordeelde niet meer dan medeplichtig is aan de moord. Omdat daarop een lagere straf staat, is de opgelegde straf lager uitgevallen dan de eis. Wel is de straf 2 jaar hoger dan die de rechtbank eerder oplegde, aangezien volgens het hof de nu opgelegde straf meer recht doet aan de ernst van het feit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten