8 jaar gevangenisstraf voor het doden van een driejarig kind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 8 jaar gevangenisstraf voor het doden van een driejarig kind
Amsterdam, 13 april 2015

Een 39-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar wegens het doden van zijn driejarige neefje. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Het kind was op 9 april 2013 van de zesde verdieping van een flat aan de Kikkenstein te Amsterdam naar beneden gevallen. Kort daarna is het kind in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar.

Veel alcohol

De verdachte was die avond op bezoek bij zijn oom en zijn vriendin, de ouders van het kind. Op enig moment is de verdachte met het kind op zijn arm de galerij opgelopen en kwam kort daarna zonder het kind terug de woning in. De verdachte had voorafgaand aan het delict een grote hoeveelheid alcohol gedronken en heeft verklaard zich niets meer te kunnen herinneren van het incident. Niemand heeft gezien hoe het kind naar beneden is gevallen.

Opzettelijk

Het hof vindt net als de rechtbank dat doodslag bewezen is. De verdediging had aangevoerd dat de verdachte eerder die avond in de woning met zijn neefje aan het spelen was en niet kan worden uitgesloten dat het jongetje in een spelsituatie op de galerij per ongeluk naar beneden is gevallen. Het hof vindt dit niet aannemelijk. Hoewel de verdachte zwaar onder invloed van alcohol was, is het hof toch van oordeel dat de verdachte zijn neefje opzettelijk heeft gedood.

Reden lagere straf

Het hof acht dit een bijzonder ernstig incident dat veel leed heeft toegebracht aan de ouders van het kind. Niet alleen op de ouders maar ook op andere bewoners van de flat heeft het voorval een grote impact gehad, nu zij het kind kort na zijn val op straat hebben zien liggen en hebben gezien hoe de vader het kind heeft opgepakt en naar het ziekenhuis heeft gebracht. Daar staat tegenover dat ook de verdachte een persoonlijke band met het kind had. Ook al acht het hof bewezen dat de verdachte opzettelijk heeft gehandeld, gebleken is dat ook de verdachte deze gevolgen achteraf niet heeft gewild. De verdachte zal met de gedachte moeten leven dat zijn neefje, van wie hij naar eigen zeggen hield, door zijn toedoen om het leven is gekomen. Alles afwegende vindt het hof een gevangenisstraf van 8 jaren passend.
Anders dan de rechtbank bepaalde moet de verdachte van het hof ook een schadevergoeding betalen aan de ouders van het kind, die psychische letsel hebben opgelopen nadat zij het kind na zijn val op straat hebben aangetroffen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten