9 jaar cel voor doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 9 jaar cel voor doodslag
Amsterdam, 07 december 2016

Het hof Amsterdam heeft vandaag een 56-jarige vrouw en een 71-jarige man uit Almere veroordeeld tot gevangenisstraffen van 9 jaar voor de doodslag op een man op 13 juni 2011. De rechtbank legde de vrouw eerder 10 jaar gevangenisstraf op. Aan de man werd 3 jaar opgelegd wegens medeplichtigheid aan dit feit.

Lichaam aangetroffen in Weespertrekvaart

Het lichaam van het 45-jarige slachtoffer werd op 17 juni 2011 aangetroffen in de Weespertrekvaart te Diemen. Bij sectie werden ernstig letsel aan de hals en twee breuken in de ribben aangetroffen. Dat letsel moet ongeveer een uur voor het overlijden zijn ontstaan. Genoemde man en vrouw bleken de laatsten te zijn die het slachtoffer in leven hadden gezien. Zij hebben op 13 juni 2011 langdurig met het slachtoffer in de auto van de man rondgereden, maar ontkenden hem het letsel te hebben toegebracht. Zij erkenden wel dat zij hem in het water hadden achtergelaten. Het slachtoffer was de broer van de ex-vriend van de vrouw.

Slachtoffer overleden aan letsel of door verdrinking

Het hof heeft op grond van de bevindingen van de forensisch pathologen geconcludeerd dat het slachtoffer is overleden als gevolg van óf het bij hem geconstateerde letsel, óf verdrinking. Het slachtoffer mankeerde nog niets toen hij op 13 juni 2011 uit Almere met de man en vrouw vertrok.
Getuigen zagen die avond rond 23 uur dat een vrouw iets zwaars, dat half in of boven het water van de Weespertrekvaart hing, vasthield en daarna losliet. Zij zagen op die plaats ook een man en een auto.
Het hof heeft vastgesteld dat dit zware object het lichaam van het slachtoffer is geweest en dat hij op dat moment reeds was overleden, of enkele minuten daarna verdronken moet zijn. Ook is vastgesteld dat het de verdachten waren die de getuigen daar toen hebben gezien.

Medeplegen

Volgens het hof wijzen al deze feiten en omstandigheden er zo op dat de man en de vrouw het slachtoffer samen hebben gedood dat dit feit bewezen kan worden, tenzij zij een redelijke verklaring konden bieden waaruit een andere toedracht zou blijken. Dat is niet gebeurd.

Verdachten beiden volledig toerekeningsvatbaar

Het hof acht beide verdachten strafbaar. Zij lijden beiden aan zekere verstandelijke beperkingen. Het hof vindt dat er geen reden is om aan te nemen dat zij verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

 

Uitspraken

Meest gelezen berichten