Celstraf voor dood door schuld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Celstraf voor dood door schuld
Amsterdam, 12 juni 2017

Het hof heeft een 57-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden wegens dood door schuld. Het hof acht bewezen dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gehandeld. Hij heeft nagelaten medische hulp in te schakelen toen zijn vriendin na een feest ‘out’ ging na het gebruik van een onbekende hoeveelheid MDMA, GHB en alcohol.
De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank Noord-Holland legde op 28 juni 2016 dezelfde straf op.

Gebeurtenissen in de fatale nacht

De verdachte was met het slachtoffer in een hotelkamer toen zij buiten bewustzijn raakte. Andere aanwezigen drongen er bij hem op aan 112 te bellen. Hij vond dat niet nodig, omdat hij dit vaker had meegemaakt. De verdachte is in de vroege ochtend met haar naar zijn woning in Haarlem gereden, wat een autorit van 1,5 uur was. Daar aangekomen realiseerde de verdachte zich dat het niet goed zat en is hij uiteindelijk naar een ziekenhuis is gegaan, waar zij later overleed.

De verdediging heeft vrijspraak bepleit

De verdediging heeft onder meer aangevoerd dat het in de ogen van de verdachte niet zodanig mis ging met het slachtoffer dat er iets moest gebeuren. Getuigen hebben verklaard dat de verdachte niet verontrust was, omdat hij vaker had meegemaakt dat zijn vriendin ‘out’ ging na gebruik van GHB. Er is geen moment aan te wijzen waarop de verdachte de bewustheid had of had kunnen hebben dat er iets niet goed zat. De verdachte hoefde dus ook niet anders te handelen dan hij heeft gedaan.

Dood door schuld

Het hof heeft vastgesteld dat de doodsoorzaak de inname van de aangetroffen drugs is geweest. De verdediging had aangevoerd dat geen sprake was van een causaal verband tussen de dood van het slachtoffer en dat het gevolg niet aan de schuld van de verdachte wijten is geweest. Het hof vindt dat de verdachte het gevaar dat zijn vriendin zou komen te overlijden in zodanige mate heeft verhoogd dat het overlijden redelijkerwijs aan hem kan worden toegerekend. Hij heeft in de periode van 22 februari tot en met 24 februari 2014 gedurende ongeveer 3,5 uur nagelaten tijdig medische hulp in te schakelen.
Eenmaal in het ziekenhuis verzuimde hij het medisch personeel te informeren over de middelen die het slachtoffer had gebruikt. De verdachte heeft misplaatst vertrouwd op de goede afloop, aangezien deze situatie niet vergelijkbaar was met hetgeen eerder was voorgekomen.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Het hof overweegt dat hoewel buiten twijfel staat dat de verdachte de dood van zijn vriendin niet heeft beoogd en dat hij getroffen is door het verlies van zijn partner een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Hem wordt een ernstig strafrechtelijk verwijt gemaakt en de nabestaanden hebben een groot verlies geleden. Daar komt bij dat de verdachte het medisch personeel in het ziekenhuis niet heeft ingelicht over het gebruik van verdovende middelen door zijn partner, onder andere omdat hij naar eigen zeggen dan ‘alles op zijn nek zou krijgen’.

Uitspraken

Meest gelezen berichten