Geen niet-ontvankelijkheid Openbaar Ministerie wegens infiltrant in grote drugszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Geen niet-ontvankelijkheid Openbaar Ministerie wegens infiltrant in grote drugszaak
Amsterdam, 13 mei 2015
Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag tien verdachten in de zaak Vista veroordeeld voor hun betrokkenheid bij drugshandel en/of witwassen van grote geldbedragen. Zeven verdachten werden vrijgesproken. Het hof verwierp het verzoek van de verdediging om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De zaak gaat over een grootschalig onderzoek naar een drugsorganisatie, die vanuit IJmuiden opereerde.
 

Criminele burgerinfiltrant

Tijdens de berechting is onderzoek gedaan naar de activiteiten van een criminele burgerinfiltrant in een Amerikaans/Colombiaans/Pools onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat een in Colombia in beslag genomen partij van 1.000 kilo cocaïne door de Amerikaanse opsporingsdienst Drug Enforcement Administration (DEA) is overgebracht naar Polen. Het hof heeft vastgesteld dat de hoofdverdachte en een aantal andere verdachten bezig waren een deel van deze partij cocaïne via de burgerinfiltrant te kopen.

Ontvankelijkheid Openbaar Ministerie

De verdediging heeft aangevoerd dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moest worden verklaard omdat het zou hebben meegewerkt aan deze, in Nederland verboden, opsporingsmethode. Het hof heeft dit verweer afgewezen, omdat geen aanwijzingen zijn gevonden dat het Openbaar Ministerie van het infiltratietraject op de hoogte is geweest.

Uitlokking

Een Colombiaanse verdachte die met de infiltrant heeft samengewerkt werd door het hof vrijgesproken.
De Amerikaanse autoriteiten weigerden de infiltrant of zijn runner te laten horen. Daardoor kon niet worden onderzocht of de infiltrant de verdachte heeft uitgelokt.
Omdat dit in strijd is met uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft het hof beslist al het bewijs uit te sluiten.
Het uitlokkingsverweer van andere verdachten heeft het hof als volstrekt onwaarschijnlijk afgewezen. Uit niets is gebleken dat verdachten rechtstreeks contact met de infiltrant hebben gehad.

Straf

Het gerechtshof heeft de hoofdverdachte zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. Andere verdachten kregen een gevangenisstraf of een taakstraf. De straffen zijn lager dan de rechtbank had opgelegd, omdat het hof de verdachten op meer onderdelen heeft vrijgesproken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten