Geen onmiddellijke voorzieningen bij Intergamma

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Geen onmiddellijke voorzieningen bij Intergamma
Amsterdam, 22 december 2017

Vandaag heeft de Ondernemingskamer geoordeeld dat Intergamma de beoogde overname van haar grootste franchisenemer Van Neerbos Groep (project: Guinness) ter besluitvorming kan voorleggen aan haar aandeelhouders/franchisenemers.

Bricorama en een groep andere aandeelhouders/franchisenemers, hadden verzocht Intergamma te verbieden de overname van Van Neerbos Groep door te zetten. Zij hadden voorts verzocht een tijdelijk bestuurder en een tijdelijk commissaris te benoemen met het oog op de besluitvorming over een overname van Van Neerbos Groep.

Intergamma en Project Guinness

Intergamma is de inkoop- en marketingorganisatie voor franchisenemers die Gamma en Karwei bouwmarkten drijven. De franchisenemers zijn tevens de aandeelhouders van Intergamma. Project Guinness is de door Intergamma beoogde overname van de activiteiten van Van Neerbos Groep, haar grootste franchisenemer met 156 bouwmarkten. Als gevolg van project Guinness zal Intergamma de bouwmarkten van Van Neerbos Groep zelf gaan exploiteren en zal de structuur van de Intergamma-organisatie worden gewijzigd.
Op 20 juli 2017 heeft de aandeelhoudersvergadering van Intergamma bij meerderheid gestemd vóór project Guinness. Omdat de financiering van de overname inmiddels is gewijzigd zal Intergamma project Guinness opnieuw aan haar aandeelhouders/franchisenemers voorleggen.

Bezwaren

Bricorama, franchisenemer met 75 Gamma en Karwei bouwmarkten, en een groep andere franchisenemers hebben bezwaren tegen project Guinness. Die bezwaren hebben betrekking op de gevolgen van de overname voor Intergamma en haar franchisenemers en op de besluitvorming over het project.

Oordeel Ondernemingskamer

De Ondernemingskamer stelt voorop dat het aan het bestuur van Intergamma, de raad van commissarissen en de aandeelhouders/franchisenemers is om te beoordelen of de aan project Guinness verbonden voordelen en kansen opwegen tegen de daaraan verbonden nadelen en risico’s. De franchisenemers hebben bovendien de keuze al dan niet deel te nemen in de overname van Van Neerbos Groep.

Met betrekking tot de inhoudelijke bezwaren van Bricorama en een deel van de andere aandeelhouders/franchisenemers, oordeelt de Ondernemingskamer dat deze van onvoldoende gewicht zijn om besluitvorming over project Guinness te blokkeren.

De Ondernemingskamer constateert dat aan de besluitvorming een aantal gebreken kleeft, in het bijzonder met betrekking tot de informatievoorziening over project Guinness en de rol van de door Van Neerbos Groep benoemde commissarissen van Intergamma. Omdat Intergamma project Guinness opnieuw aan haar aandeelhouders/franchisenemers zal voorleggen, kunnen die gebreken dan worden hersteld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten