Gevangenisstraf voor internetoplichter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gevangenisstraf voor internetoplichter
Amsterdam, 23 januari 2017

Een 40-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 38 maanden gevangenisstraf voor oplichting en witwassen van geldbedragen. Daarnaast zijn vorderingen van benadeelde partijen toegewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.
Het OM eiste een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar met aftrek van voorarrest.
Eerder veroordeelde de rechtbank de man tot een gevangenisstraf voor de duur van 40 maanden met aftrek van voorarrest.

Omvangrijke oplichtingszaken

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan omvangrijke oplichting, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van het internet. Hij incasseerde betalingen van particulieren die goederen op internet hadden besteld, die nooit werden uitgeleverd. Daarnaast bestelde hij goederen bij leveranciers zonder te betalen.

Afwijzing van verweer tot niet-ontvankelijkverklaring OM

De verdediging heeft het verweer gevoerd dat het openbaar ministerie (OM) niet-ontvankelijk is in de vervolging van de verdachte. Het OM zou de autoriteiten van Venezuela op oneigenlijke wijze ertoe gebracht hebben de verdachte uit te zetten, terwijl er geen uitleveringsverdrag met dit land bestaat.
Het hof verwerpt dit verweer. Het stond het OM vrij Venezuela te informeren over de internationale signalering van de verdachte en zijn verblijfplaats in Venezuela. Als bij de uitzetting al sprake is geweest van mensenrechtenschendingen, valt dit het OM niet aan te rekenen. Het OM behoefde daar niet bedacht op te zijn.

(de uitspraak wordt op een later tijdstip gepubliceerd)

Uitspraken

Meest gelezen berichten