Langere gevangenisstraffen voor gewelddadige overvallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Langere gevangenisstraffen voor gewelddadige overvallen
Amsterdam, 29 mei 2015

Een 50-jarige man uit IJmuiden en een 51-jarige man uit Amsterdam zijn door het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 6 jaren en 9 maanden en van 7 jaren en 8 maanden voor het plegen van twee overvallen. De rechtbank had respectievelijk 6 en 7 jaar opgelegd.  

Overvallen

De twee mannen zijn op 31 maart 2011 een juwelierszaak in IJmuiden binnengedrongen en hebben geprobeerd de eigenaar te overvallen. Hierbij hebben zij gedreigd met een wapen, de eigenaar geslagen met een metalen staaf en twee schoten gelost. De eigenaar heeft daarbij een beenbreuk en een brandwond aan zijn borst opgelopen. Hun vluchtauto is een paar dagen na de overval brandend teruggevonden.

Zes weken later, op 11 mei 2011, hebben de twee mannen bij een supermarkt in IJmuiden een geldloper overvallen en zijn geldkoffer meegenomen. Hierbij is opnieuw gedreigd met een wapen. De geldkoffer was voorzien van een alarmsysteem dat is geactiveerd. Hierdoor is de koffer in brand gevlogen en is het geld verloren gegaan.
De mannen waren beide keren vermomd met dikke jassen en mutsen. Gelet op onder meer de camerabeelden en getuigenverklaringen, vindt het hof bewezen dat zij de daders zijn.

Fors geweld

Het gerechtshof vindt het erg kwalijk dat de verdachten in korte tijd op klaarlichte dag twee overvallen hebben gepleegd in de buurt van winkelende mensen. Bij de poging de juwelierszaak te overvallen is buitengewoon fors geweld gebruikt, waardoor de eigenaar van de zaak gewond is geraakt.

De mannen hebben duidelijk geen rekening gehouden met de gevolgen van deze twee overvallen voor de slachtoffers en omstanders, op wie deze gebeurtenis diepe indruk heeft gemaakt.
 
De opgelegde celstraffen zijn daarom hoger dan de straffen die de rechtbank Noord-Holland op 26 januari 2013 aan de mannen heeft opgelegd, en hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.
 
De uitspraken worden op een later tijdstip gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten