Maatregel na overtreding huisregels en persrichtlijn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Maatregel na overtreding huisregels en persrichtlijn
Amsterdam, 02 december 2015

Op maandag 30 november 2015 heeft een fotograaf van een landelijk medium, aanwezig bij een zitting in het kader van het zogenaamde Passageproces van het gerechtshof Amsterdam in het Justitieel Complex Schiphol, een foto gemaakt van een verdachte. Deze foto is gemaakt zonder toestemming en in strijd met de hiervoor geldende regels. Het medium heeft deze foto gepubliceerd in de krant van 1 december 2015.

Foto’s mogen alleen gemaakt worden met toestemming van de afdeling communicatie van het gerechtshof Amsterdam. De fotograaf heeft de huisregels (gepubliceerd op Rechtspraak.nl onder het bezoekinformatie) en het bepaalde in 3.4.2 van de Persrichtlijn 2013 overtreden.

Journalisten krijgen in die hoedanigheid bijzondere toegang tot de zittingzaal, welke toegang is gereguleerd door de bepalingen van de Persrichtlijn alsmede door de huisregels van het gerechtshof. Een professionele journalist en een gerenommeerd dagblad mogen verwacht worden deze bepalingen te kennen en zich daarnaar te richten.

De fotograaf heeft, door in strijd met de bestaande regels te handelen het vertrouwen van het hof in de pers beschaamd. Ook is hiermee het vertrouwen van procesdeelnemers geschaad in de toezegging dat zonder uitdrukkelijke toestemming geen persfoto’s worden gemaakt in de zittingszaal. Een dergelijke flagrante overtreding van de basisregels voor journalisten kan dan ook niet zonder gevolgen blijven.

Het bestuur van het hof vindt de volgende maatregel passend: het bestuur ontzegt fotograaf van 1 december 2015 tot 1 juni 2016 de toegang tot zittingen van het gerechtshof Amsterdam.

Het bestuur van het gerechtshof gaat ervan uit, dat de hoofdredactie van het medium zich ervan vergewist dat haar medewerkers die het hof bezoeken de inhoud van genoemde huisregels en Persrichtlijn kennen. Het bestuur gaat er tevens vanuit dat de hoofdredactie er zorg voor draagt dat medewerkers van dit medium die namens het medium gebouwen betreden waarin het hof zitting heeft zich voortaan aan de regels houden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten