Laden...

Naheffingsaanslag parkeerbelasting vernietigd ondanks verkeerd ingevoerd kenteken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Naheffingsaanslag parkeerbelasting vernietigd ondanks verkeerd ingevoerd kenteken
Amsterdam, 05 november 2015

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in 8 proefprocedures naheffingsaanslagen parkeerbelasting vernietigd. Omdat de parkeerbelasting betaald was, oordeelde het hof in hoger beroep dat ondanks een in de parkeerautomaat verkeerd ingevoerd kenteken er niet kan worden nageheven.

Inleiding

Vanaf 1 juli 2013 dient in Amsterdam bij parkeerautomaten het kenteken van de geparkeerde auto te worden ingevoerd. In de situaties waarover vandaag is beslist, had de parkeerder wél de verschuldigde parkeerbelasting betaald, maar had hij bij de parkeerautomaat een verkeerd kenteken ingetoetst; bijvoorbeeld HA-HA-HA in plaats van het werkelijke kenteken. De parkeercontroleur kon bij controle niet vaststellen of parkeerbelasting was betaald en legde een naheffingsaanslag parkeerbelasting op.

​Beslissing gerechtshof Amsterdam

Hoewel de parkeerders op basis van de voorschriften in Amsterdam het juiste kenteken hadden moeten invoeren, oordeelt het hof dat de gemeente Amsterdam ten onrechte de naheffingsaanslagen heeft opgelegd. Immers parkeerbelasting die is betaald, kan niet worden nageheven.
Het hof heeft met deze beslissing de eerder door de rechtbank gedane uitspraken bevestigd.
 
Als de parkeerder bewust een verkeerd kenteken heeft ingevoerd, heeft hij geen recht op een vergoeding van zijn in de bezwaarfase gemaakte kosten.

Uitspraken