Ook taxichauffeurs zonder Schipholtaxivergunning mogen op Schiphol hun diensten aanbieden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Ook taxichauffeurs zonder Schipholtaxivergunning mogen op Schiphol hun diensten aanbieden
Amsterdam, 14 april 2015

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag beslist dat een tiental taxichauffeurs wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat zij geen straf krijgen opgelegd. Het verwijt luidde dat zij op Schiphol taxidiensten hebben verricht of aangeboden op andere plaatsen dan op de voor taxi’s bestemde rijbaan, de A-baan. In de APV van de gemeente Haarlemmermeer is dit strafbaar gesteld in artikel 5:14, derde lid. Het hof heeft in deze uitspraken artikel 5:14, derde lid, van deze APV onverbindend verklaard. Door deze uitspraken wordt het aan alle taxichauffeurs met een taxivergunning in Nederland toegestaan op Schiphol taxidiensten aan te bieden op alle wegen die voor het openbaar verkeer openstaan.

Schipholtaxivergunning

Volgens het Openbaar Ministerie was het de taxichauffeurs die geen “Schipholtaxivergunning” hadden niet toegestaan om op de voor het openbaar verkeer openstaande wegen gelegen op de luchthaven Schiphol hun taxidiensten aan te bieden. Een Schipholtaxivergunning is overigens geen vergunning die door de overheid is verstrekt, maar een schriftelijke toestemming aan bepaalde taxichauffeurs door de N.V. Schiphol.

Geen verbod

Het hof maakt in deze uitspraken duidelijk dat de beperking in de APV van de gemeente Haarlemmermeer niet is toegestaan op grond van de Wet personenvervoer 2000. Volgens deze wet kunnen slechts aanvullende regels worden gegeven met betrekking tot de bevordering en verbetering van de kwaliteit van het taxivervoer in de zogenaamde opstapmarkt. Het categorisch verbieden van taxivervoer op Schiphol valt daar naar het oordeel van het hof niet onder. Dat op dat verbod een uitzondering is gemaakt voor taxi’s met een “Schipholtaxivergunning” die gebruik kunnen maken van de A-baan, maakt dat niet anders.
Het hof laat zich niet uit over de vraag of N.V. Schiphol gerechtigd is rijbanen af te sluiten voor taxiverkeer behalve voor degenen die een ‘Schipholtaxivergunning’ hebben, omdat dit moet worden geregeld tussen de N.V. Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten