Opnieuw 12 jaar gevangenisstraf voor gewapende overval restaurant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Opnieuw 12 jaar gevangenisstraf voor gewapende overval restaurant
Amsterdam, 07 december 2016

Een 26-jarige man is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij stond in hoger beroep terecht voor het medeplegen van een gewapende overval op restaurant De Visserman in Callantsoog op 20 oktober 2009, waarbij de eigenaar is overleden.  Het Amsterdamse hof acht dit feit bewezen.
Het hof acht niet bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood en heeft hem vrijgesproken van doodslag. Het hof vindt dat wel sprake is van dood door schuld. De twee mededaders zijn onbekend gebleven en dus nooit veroordeeld.
De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder ook tot 12 jaar gevangenisstraf.

Geen opzet maar schuld

De rechtbank vond wel bewezen dat de verdachte de restauranteigenaar opzettelijk had gedood.  In hoger beroep heeft de verdachte voor het eerst verklaard over de overval.
Hij heeft de overval gepleegd met een bekende en een onbekende mededader.  De verdachte droeg een ongeladen pistool,  zijn kennis had een mes en de onbekende had een geweer. Tijdens de overval heeft de verdachte het geweer van de onbekende mededader gepakt. Hij was in de veronderstelling dat dit ongeladen was, net als zijn eigen pistool.  Hij is met het geweer in zijn handen ter hoogte van het hoofd van het slachtoffer in diens richting gedraaid. Daarna is een schot afgegaan, ten gevolge waarvan de restaurant eigenaar is overleden. Het hof acht niet bewezen dat de verdachte wist dat het een geladen wapen betrof.

12 jaar gevangenisstraf

Ondanks het feit dat het hof niet bewezen acht dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood, is toch dezelfde straf opgelegd als de rechtbank heeft gedaan.
Hierbij speelt een belangrijke rol dat het medeplegen van een gewapende overval met de dood als gevolg eveneens bewezen is verklaard. Het hof tilt zwaar aan de omstandigheden waarin het feit is gepleegd en aan de ingrijpende gevolgen hiervan voor de nabestaanden van het slachtoffer.

Ernst van het feit

De verdachte en zijn mededaders hebben werknemers van het restaurant, de dochter en het jonge zoontje van de eigenaar bedreigd met een mes en vuurwapens. Geldzucht was hun enige doel. Zij vonden dat er te weinig geld in het restaurant lag en hebben hun rooftocht vervolgd naar het kantoortje. Daar zat de eigenaar de dagopbrengst te tellen. Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat daar het fatale schot is afgegaan en de eigenaar door zijn hoofd is geschoten, als gevolg waarvan hij is overleden. De verdachte heeft daarmee het leven ontnomen van een geheel weerloos en onschuldig slachtoffer.

Ingrijpende gevolgen nabestaanden

De overval en de gevolgen daarvan beïnvloeden na zoveel jaren het leven van de nabestaanden nog zeer ingrijpend. De verdachte heeft hen 7 jaar in het ongewisse gelaten over de toedracht van de dood van hun vader. Pas in de fase van het hoger beroep heeft hij voor een gedeelte openheid van zaken gegeven. De verdachte wilde niet verklaren wie de mededaders waren, zodat de nabestaanden daarover nog altijd in onzekerheid en onwetendheid moeten leven.

 

(Het arrest wordt op een later moment geplaatst)

Uitspraken

Meest gelezen berichten