Uitlatingen over voorzitter jongerenafdeling Eritrese regeringspartij niet onrechtmatig

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Uitlatingen over voorzitter jongerenafdeling Eritrese regeringspartij niet onrechtmatig
Amsterdam, 12 december 2017

Uitlatingen van een hoogleraar, waarin een verband wordt gelegd tussen de toenmalige voorzitter van de Young People's Front for Democracy and Justice (YPFDJ) Nederland en de inlichtingendienst van Eritrea, zijn niet onrechtmatig. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag in hoger beroep beslist.

Interview

Een broer en zus van betrokkene werkten in 2015 als tolk voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In een artikel op Oneworld.nl van 21 mei 2015 was een citaat van de hoogleraar opgenomen. Daarin stond dat het noodzakelijk was dat de IND alle moeite doet om uit te sluiten dat tolken gelieerd zijn aan het Eritrese regime en informatie terugsluizen naar organen daarvan. In een radio-interview dezelfde dag heeft de hoogleraar onder meer verklaard dat betrokkene ‘de spil is van de inlichtingendienst van Eritrea waarvan het centrum in Nederland is’.
Betrokkene vindt dat de uitlatingen criminaliserende beschuldigingen bevat en onjuist zijn.

Aanwijzingen voor verband tussen YPFDJ en inlichtingennetwerk Eritrea

Volgens het hof kon betrokkene aangeduid worden als de spil van YPFDJ in Nederland en zijn er concrete aanwijzingen dat deze organisatie een rol speelt in het inlichtingennetwerk van Eritrea. Het ontbreken van aanwijzingen van persoonlijke betrokkenheid brengt geen onrechtmatigheid mee.

Belangrijke misstand

Bij het oordeel weegt het hof mee dat een belangrijke misstand aan de orde werd gesteld. Namelijk dat tolken, werkzaam voor de IND, gelieerd zouden zijn aan het regime van Eritrea. Het ging bovendien om een uitlating, gedaan in een live radio-interview, en de naam van de voorzitter werd daarin niet genoemd.

Uitspraak kortgeding rechter bevestigd

Eerder al oordeelde de voorzieningenrechter in de rechtbank Amsterdam dat de betreffende uitlatingen niet onrechtmatig waren. Dat oordeel is in hoger beroep nu dus bekrachtigd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten