Veroordeling van nep-terrorist

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Veroordeling van nep-terrorist
Amsterdam, 15 juni 2017

Het hof heeft vandaag een Poolse man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden omdat hij op Schiphol bagage had gestolen en zich had voorgedaan als een terrorist met een bom.

Dreigement

De man, die waarschijnlijk dronken was, zei tegen twee leden van de Koninklijke Marechaussee “I am a terrorist”, en hij herhaalde daarna nogmaals het woord “terrorist”. Hij werd vervolgens aangehouden. Toen hem werd gevraagd of hij een bom had, zei hij aanvankelijk “yes”.

Verweer

De raadsman vond dat de verdachte moest worden vrijgesproken omdat de verdachte niet de bedoeling had te doen alsof hij een bom bij zich had. Maar dat verweer werd door het hof verworpen.

Straf

Het hof vond in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats, ook omdat een paar weken eerder in Brussel een terroristische aanslag was gepleegd en Schiphol een paar uur ernstig ontregeld was. Maar de straf werd voorwaardelijk opgelegd omdat de verdachte geen strafblad had, er geen kans op herhaling was, het een eenmalige en “oerstomme” dronkemansactie was en de verdachte privé ook de dupe was geworden van zijn handelen (baan en vriendin kwijtgeraakt).

De rechtbank had eerder een geldboete opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten