Laden...

Veroordelingen in de Andes-zaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Veroordelingen in de Andes-zaak
Amsterdam, 22 juni 2017

Het gerechtshof heeft vandaag, 22 juni 2017, uitspraak gedaan in het hoger beroep in de strafzaak ‘Andes’. Het hof heeft vier verdachten (voorwaardelijke) gevangenisstraffen opgelegd. Twee anderen zijn vrijgesproken.

Witwassen

Deze strafzaak betreft een criminele organisatie die zich onder meer
bezighield met het witwassen van aanzienlijke geldbedragen en het plegen van
geweldsdelicten. Daarnaast was aan de orde het witwassen van crimineel geld door 3 (ex-)partners van de hoofdverdachte.

De rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, had de verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van 2 maanden voorwaardelijk tot 54 maanden onvoorwaardelijk.

Straf hoofdverdachte

De 47- jarige hoofdverdachte is in hoger beroep veroordeeld wegens diverse delicten, waaronder het leidinggeven aan de criminele organisatie, tot een gevangenisstraf van 54 maanden. De rechtbank had dezelfde straf opgelegd.

Drie (ex-) partners

Het hof heeft tevens 3 (ex-) partners van de hoofdverdachte veroordeeld.

Een van hen werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Het hof acht onder meer bewezen: het aannemen en uitgeven van aanzienlijke sommen misdaadgeld en het verbergen van een bedrag van miljoenen euro’s.

De tweede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk ter zake van gewoontewitwassen van crimineel geld.

De derde is veroordeeld wegens schuldwitwassen van crimineel geld van de hoofdverdachte. Aan haar is, naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een werkstraf van 240 uren opgelegd.

Vrijspraak criminele organisatie

Twee personen die verbonden waren aan bedrijven die actief waren in de handel in kostbare horloges werden vervolgd wegens deelneming aan de criminele organisatie waaraan de hoofdverdachte leiding gaf. Het hof heeft hen beiden vrijgesproken.

Een andere handelaar in dure horloges, wordt ook vervolgd voor deelneming aan de criminele organisatie. Zijn zaak is nog aanhangig bij de rechtbank.

Uitspraken