Voorlopige vrijlating twee verdachten wegens vertraging Passageproces

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Voorlopige vrijlating twee verdachten wegens vertraging Passageproces
Amsterdam, 28 oktober 2014

Twee verdachten in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage worden voorlopig  vrijgelaten. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Deze verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld tot tien respectievelijk twaalf jaar voor betrokkenheid bij moord in 1993.

Vrijlating is gevolg vertraging proces door kroongetuige

De vrijlating is het gevolg van het onderzoek naar de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Ros. Ros kan waarschijnlijk niet over deze moord verklaren, maar het proces waarin ook andere verdachten terechtstaan gaat nu veel langer duren dan eerder werd gedacht. De uitspraak van het hof wordt daardoor pas op zijn vroegst in het late voorjaar van 2016 verwacht. Dat is bijna een jaar later dan eerder werd gedacht. Het hof vindt dat te lang om deze twee verdachten – die beiden hun betrokkenheid bij die moord in 1993 ontkennen- al die tijd in voorlopige hechtenis te houden.

Ook rechtbank liet deze verdachten al eens vrij

De rechtbank heeft deze verdachten in de loop van het Passageproces ook al in vrijheid gesteld. De rechtbank heeft echter tegelijk met haar einduitspraak in 2013 een nieuw bevel tot gevangenneming gegeven. Sinds die tijd zaten de verdachten weer vast.

Eerdere verzoeken tot schorsing werden afgewezen

Het hof heeft eerder verzoeken om schorsing van de voorlopige hechtenis van deze verdachten afgewezen. Door deze grote vertraging in de behandeling slaat de balans nu in het voordeel van deze twee verdachten door.

Uitspraken

Meest gelezen berichten