7 jaar gevangenisstraf voor vader wegens doodslag en poging tot doodslag op zijn twee kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 7 jaar gevangenisstraf voor vader wegens doodslag en poging tot doodslag op zijn twee kinderen
Arnhem, 24 december 2014

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, militaire kamer, heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen een vader die verdacht wordt van doodslag en poging tot doodslag op zijn twee kinderen (“shaken baby-syndroom”), gepleegd in Almere op 16 juni 2012 resp. op 10 september 2013.

Bij de rechtbank

De rechtbank heeft op 30 juni 2014 de verdachte veroordeeld voor doodslag en poging tot doodslag. Tegen verdachte, een beroepsmilitair, werd zes jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank legde negen jaar op. Verdachte is in hoger beroep gegaan.

In hoger beroep

Verdachte ontkent dat hij de kinderen, van 45 resp. 36 dagen oud, iets heeft aangedaan. De advocaat-generaal heeft veroordeling tot negen jaar gevangenisstraf geëist. De raadsman heeft vrijspraak bepleit.


Het hof is, gelet op alle deskundigenrapporten, van oordeel dat het niet anders kan zijn dan dat beide kinderen het slachtoffer zijn geworden van een schudincident (ook wel het “shaken baby-syndroom” genoemd). Andere oorzaken kunnen uitgesloten worden geacht.


Ook is het hof van oordeel dat verdachte degene is geweest die dit letsel moet hebben veroorzaakt. In beide gevallen is hij met het kind alleen geweest toen de acute noodsituatie intrad.


Naar het oordeel van het hof kan niet worden bewezen dat verdachte met “boos opzet” heeft gehandeld, maar hij moet wel bewust de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat de kinderen door zijn handelwijze zouden overlijden.

Bij zijn strafoplegging heeft het hof betrokken de zeer zware ernst van de feiten en het ingrijpen daarvan op de nabestaanden/de familie van de kinderen. Bovendien zal de toekomst nog moeten uitwijzen of het dochtertje van verdachte blijvende schade heeft opgelopen. Aan de andere kant neemt het hof in overweging dat verdachte, als vader van beide kinderen en als partner van de moeder, ook zelf de zware last heeft te dragen van het verlies van zijn zoontje, de rouw die daardoor bij zijn echtgenote en familie is ontstaan en de grote zorg over de ontwikkeling van zijn dochter.

Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van zeven jaar, met aftrek van voorarrest.

Uitspraken

Meest gelezen berichten