Laden...

Celstraf en tbs met dwangverpleging voor een vijftal misdrijven tegen de zeden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Celstraf en tbs met dwangverpleging voor een vijftal misdrijven tegen de zeden
Arnhem, 22 november 2017
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 41-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging. De man heeft zich in de periode vanaf november 2012 tot en met eind 2014 in en om Nijmegen schuldig gemaakt aan een vijftal misdrijven tegen de zeden, te weten drie aanrandingen, een poging tot aanranding en verleiding. Bij één van de aanrandingen heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan afpersing. Verdachte volgde jonge vrouwen die ’s nachts na het uitgaan naar huis fietsten en dwong hen tot onzedelijke handelingen. Ook deed hij zich voor als onderzoeker en liet de vrouwen in het kader van dat onderzoek uiteindelijk seksuele handelingen verrichten.

De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank Gelderland heeft hem in 2016 voor deze feiten veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en heeft geen tbs opgelegd.
De verdachte en de officier van justitie zijn tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.

Eerdere veroordeling voor zedenmisdrijven

De man is in 2010 en 2011 reeds eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven, ook tot een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Celstraf en tbs met dwangverpleging

De man heeft in zijn huidige strafzaak geweigerd mee te werken aan onderzoeken door een psycholoog of psychiater, ook in het Pieter Baan Centrum. Het hof komt echter op basis van oude rapportages tot de conclusie dat verdachte ten tijde van het plegen van de onderhavige feiten leed aan een ziekelijke stoornis dan wel een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Hij is daarom verminderd toerekeningsvatbaar voor de feiten.
Het hof ziet in de ernst van de feiten en de problematiek van verdachte aanleiding om hem, naast een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar, tbs met dwangverpleging op te leggen.
Ook heeft het hof bepaald dat de man de gevraagde schadevergoedingen moet betalen aan vier slachtoffers van in totaal ruim € 9.000,-.

Uitspraken