Gevangenisstraf van vijf jaar in speedbootzaak Vinkeveense Plassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf van vijf jaar in speedbootzaak Vinkeveense Plassen
Arnhem, 11 december 2017

Een 52-jarige man is vandaag door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een ontzegging van de vaarbevoegdheid van vijf jaar voor het veroorzaken van een dodelijke aanvaring op de Vinkeveense Plassen in 2014. Twee van de vier inzittenden van de aangevaren boot kwamen hierbij om het leven. Evenals de rechtbank acht het hof bewezen dat verdachte roekeloos is geweest.

Het oordeel van de rechtbank

In eerste aanleg eiste de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar voor doodslag. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 29 maart 2016 geoordeeld dat er geen sprake is van doodslag, maar van dood door schuld. En heeft verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Verdachte en het openbaar ministerie zijn hiertegen in hoger beroep gegaan.

Dood door schuld

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar geëist voor doodslag.

Het hof acht evenals de rechtbank niet bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Volgens het hof kan niet worden bewezen dat verdachte wist van een aanmerkelijke kans op de aanvaring en de dood van de slachtoffers en dat hij die kans heeft aanvaard. Het hof acht bewezen dat verdachte onder invloed van alcohol en met een forse overschrijding van de maximumsnelheid heeft gevaren en bovendien geen verlichting voerde op zijn speedboot. Hierdoor is sprake van roekeloosheid en vindt het hof, net als de rechtbank, dat dood door schuld is bewezen. Daarnaast wordt verdachte veroordeeld voor het opzettelijk niet nakomen van de op hem rustende verplichting tot hulpverlening na het ongeval.

Dramatische gevolgen

Het hof heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de dramatische gevolgen voor de grote kring van slachtoffers en nabestaanden in deze zaak. Daarbij heeft de zeer hoge snelheid waarmee verdachte heeft gevaren een rol gespeeld in de strafoplegging en het feit dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Om deze redenen legt het hof een hogere straf op dan de rechtbank. Aan verdachte wordt daarom een gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar en een vaarontzegging van vijf jaar.

Uitspraken