Laden...

Hof veroordeelt eerder vrijgesproken internetbedreiger van Pechtold

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hof veroordeelt eerder vrijgesproken internetbedreiger van Pechtold
Arnhem, 20 december 2016

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 51-jarige man die de heer Pechtold via Facebook met de dood heeft bedreigd tot een gevangenisstraf van 4 weken waarvan 3 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren.

Redelijke vrees

De verdachte heeft een afbeelding van een vuurwapen tezamen met de tekst “Pechtold je moet n kopschot hebben” gepost. Eerder dit jaar is verdachte door de rechtbank Noord-Nederland vrijgesproken, omdat er volgens de politierechter geen sprake was van een bedreiging van dien aard dat bij de heer Pechtold de redelijke vrees kon ontstaan dat hij het leven zou kunnen verliezen.
Het hof oordeelt dat afbeelding van een vuurwapen in combinatie met de gekozen bewoordingen, geplaatst op Facebook door een voor de heer Pechtold geheel onbekend persoon, wel degelijk de “redelijke vrees” heeft kunnen doen ontstaan.

Strafoplegging

Verdachte is eerder voor bedreigingen veroordeeld. Verdachte heeft verklaard dat deze veroordelingen het gevolg zijn van problemen met zijn toenmalige buren. Bij de strafoplegging heeft het hof deze eerdere veroordelingen ten nadele van verdachte meegewogen. De heer Pechtold heeft verklaard dat deze bedreiging op hem en zijn naasten veel indruk heeft gemaakt. Voorts is het van belang dat een politicus zijn publieke taak moet kunnen uitoefenen zonder dat hij aan bedreigingen wordt blootgesteld.

Uitspraken