Hof veroordeelt twee mannen wegens een gewapende overval op een juwelier tot acht jaren gevangenisstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hof veroordeelt twee mannen wegens een gewapende overval op een juwelier tot acht jaren gevangenisstraf
Arnhem, 05 februari 2016

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag  twee mannen veroordeeld die op klaarlichte dag een gewapende overval op een juwelier in een winkelcentrum in Kanaleneiland te Utrecht hebben gepleegd. Daarbij is een omstander die hen wilde tegenhouden door één van de mannen in zijn been geschoten. Bij de juwelier werd traangas in het gezicht gespoten. Een beveiliger in het winkelcentrum werd bedreigd met een vuurwapen.

Gewijzigde procespositie en medeplegen

Ter terechtzitting van het hof heeft één van de mannen, na zich tot dan toe op zijn zwijgrecht te hebben beroepen, bekend de overval te hebben begaan. Hij heeft echter ontkend de overval met de andere man te hebben gepleegd. Dat laatste heeft het hof niet geloofd. Het hof heeft beide mannen niet alleen veroordeeld voor de overval maar ook voor het tijdens de vlucht schieten op een omstander. Dat slechts een van de mannen heeft geschoten, maakt voor het hof geen verschil nu zij ook tijdens die vlucht hebben samengewerkt.  

Hogere straf

De rechtbank had aan beide mannen een gevangenisstraf voor de duur van zeven jaren opgelegd. De advocaat-generaal heeft - net als de officier van justitie in eerste aanleg - een gevangenisstraf voor de duur van negen jaren gevorderd.

Het hof heeft als strafverzwarende factoren onder meer rekening gehouden met het feit dat de neergeschoten omstander door de kogel een slagaderlijke bloeding heeft opgelopen en zijn been ternauwernood heeft kunnen behouden. Voorts vond de overval plaats op woensdagmiddag in een winkelcentrum waardoor ook het winkelend publiek, waaronder jonge kinderen, getuige was van die overval. Na de overval zijn de mannen binnengedrongen in de woning van de bovenbuurvrouw van één van hen en  hebben haar en haar twee jonge kinderen feitelijk uren van hun vrijheid beroofd. Dat is zeer beangstigend geweest. De mannen hebben geen enkel inzicht getoond in de ernst van de door hen begane strafbare feiten en ook geen verantwoordelijkheid voor hun handelen genomen. Zij hebben zich aanvankelijk op hun zwijgrecht beroepen en hebben eerst tijdens de procedure in hoger beroep in strijd met de waarheid een verhaal geconstrueerd met als doel de betrokkenheid van één van de mannen bij de overval te verhullen.

Alles afwegende heeft het hof aan beide mannen een gevangenisstraf voor de duur van acht jaren opgelegd.

Uitspraken