Laden...

In hoger beroep 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk voor uitgeven voor arts

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > In hoger beroep 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk voor uitgeven voor arts
Arnhem, 30 juni 2017

Een 55-jarige man is in hoger beroep door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar gevangenisstraf voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar. Ook heeft het hof bepaald dat de man zich dient te onthouden van het verrichten of doen van handelingen op het gebied van de individuele gezondheidzorg.

Verschillende strafbare feiten

De verdachte heeft verschillende strafbare feiten gepleegd. Hij heeft zich uitgegeven voor arts en cliënten medisch behandeld. Daarnaast beschikte de man over illegale medicijnen die hij ook verkocht. Eén van zijn cliënten is door verdachte opgelicht. Hij heeft bij haar zonder grond en onbevoegd de diagnose borstkanker gesteld en heeft haar overgehaald om zich daarvoor in China te laten behandelen. De door hem voorgestelde behandeling diende zij aan hem te betalen en op deze wijze heeft hij haar een groot geldbedrag afhandig gemaakt. In ieder geval een deel van dit geld is gestort op een Thaise bankrekening, waartoe verdachte de enige gerechtigde was.

Geen sprake van ‘dwaasheid’ bij het slachtoffer

De verdediging had onder meer aangevoerd dat het slachtoffer niet de bescherming van het strafrecht verdiende omdat “dwaasheid” niet wordt beschermd. Het slachtoffer was te goedgelovig geweest.
Het hof vindt het niet zo vreemd dat zij geloofde wat de verdachte haar vertelde. Hij deed zich voor als arts, ook wat de kleding en praktijkruimte betrof. In die context heeft de verdachte een in beginsel dodelijke ziekte (borstkanker) “gediagnosticeerd” en zo’n diagnose brengt mensen van hun stuk. Veel mensen, niet alleen het slachtoffer, grijpen iedere hun geboden mogelijkheid aan om van een dergelijke ziekte te worden genezen of om verergering van zo’n ziekte te (doen) voorkomen. Van de door de verdediging bedoelde “dwaasheid” is dan ook geen sprake volgens het hof.

Buitengewoon kwalijk en laakbaar handelen

Het hof vindt het handelen van verdachte buitengewoon kwalijk en laakbaar. Mensen moeten, zeker als het gaat om hun gezondheid, er op kunnen vertrouwen dat zij worden geholpen door personen met kennis, kunde en de bevoegdheid daartoe. Verdachte heeft dit vertrouwen ernstig geschaad. Hij heeft bovendien gevaar voor de gezondheid van enkele van zijn cliënten in het leven geroepen en heeft één van zijn cliënten onnodig een operatie laten ondergaan. De drijfveer voor verdachte daarbij lijkt winstbejag te zijn geweest.

Oordeel hof gelijk aan oordeel rechtbank

Het geheel overziend is het hof, evenals de rechtbank en overeenkomstig de eis van de advocaat-generaal, van oordeel dat een deels voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie jaren passend en geboden is. Het voorwaardelijk deel is bedoeld om herhaling te voorkomen.

Uitspraken