Laden...

Ook in hoger beroep rechterlijk pardon voor coffeeshophouder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Ook in hoger beroep rechterlijk pardon voor coffeeshophouder
Leeuwarden, 06 juni 2016
In deze zaak stond in hoger beroep nog één verdachte terecht. Het ging om een coffeeshop die buiten de shop een voorraad aanhield. Dat was in strijd met de afgegeven gedoogbeschikking. De rechtbank heeft op 25 februari 2014 beslist dat sprake was van strafbaar gedrag, maar dat volstaan kon worden met een rechterlijk pardon. Verdachte en officier van justitie hebben hoger beroep ingesteld. Het hof oordeelt vandaag de beslissing van de rechtbank juist en bevestigt deze om die reden.

In de gedoogbeschikking van coffeeshop Sky High in Zwolle is bepaald dat niet meer dan 500 gram hennepproducten aanwezig mogen zijn in de shop. Met een dergelijke voorraad kan de shop niet al haar klanten bedienen. Om die reden werd uit een zogenaamde 'stash' buiten de shop de voorraad dagelijks een of meerdere keren aangevuld. Die 'stash' is echter onderdeel van de shop. De gedoogbeschikking werd dus overtreden. Het hof stelt, net als de rechtbank, vast dat niet gebleken is dat het openbaar ministerie een toezegging heeft gedaan dat desondanks niet vervolgd zou worden. Toch vervolgen is bovendien niet apert onredelijk. Er is dus geen reden aanwezig geoordeeld de officier van justitie niet-ontvankelijk te verklaren in die vervolging. De eigenaresse van de coffeeshop is vervolgens schuldig bevonden aan verkoop en bezit van hennep. Dat is een strafbaar feit. De rechtbank heeft niettemin geen straf opgelegd omdat zij vaststelde dat het gedoogbeleid van de officier van justitie in deze zaak ineens veel strikter was dan voorheen. Voor de aanscherping van dat beleid had eerst gewaarschuwd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Het hof bevestigt dit oordeel.

Uitspraken